Penészlek látnivalói

Dózer-tó

Cím Penészlek külterület 47.617509 N, 22.122993 E
Kapcsolat Web: www.pecatavak.hu
Annak idején, az 1990-es években amikor megszüntették a Tsz telepeket, elkezdődött a telkek saját kézbe való átadása, eladása. Így került, a Borbély család kezébe az a 14 hektáros terület, amelyen ma a Dózer Horgásztó És Ligetalja Termál Szabadidőpark fekszik. Egy úr ajánlotta megvételre a területet 1993-ban Borbély Imrének és feleségének, akik végül megvették a területet. Egészen 2003-ig, ez a csodálatos, erdős, ligetes (ligetalja) területet nem használta a család.

A helyiek által elkeresztelt "dózer" néven ismerte mindenki a területet, hiszen nagyon-nagyon régen, dózerrel kotorták ki az itt lévő tavat, és innen hordtak földet a Tsz idejében. A Borbély család horgász és természet szeretetéből fakadva, úgy döntöttek, hogy kitakarítják az egész területet, és csinálnak egy gyönyörű horgásztavat.

Földkitermelés céljából létrehozott tómeder, azaz maga a tórendszer, 2004-ben nyerte el végleges formáját.

A vízterületet 60 méter mélyről tápláló kút sajátossága a kristálytiszta víz mely fogyasztásra is tökéletesen alkalmas. Célszerű könnyűúszós, vagy fenekező (picker, feeder) szerelékkel a keresőhorgászatot megkísérelni, hiszen egy ilyen túltelepített vízben is mozog, változtatja helyét a hal.

A fogási lehetőségek egyéb iránt kiegyenlítettek, mely részben a szinte teljesen egyenletes fenékkel és a másfél méter feletti általános vízmélységgel, valamint természetesen a sok hallal magyarázható.
Dózer-tó, Penészlek