Pécs látnivalói

Balázs pihenő

Cím Pécs Tettye 46.089271 N, 18.235041 E
Kapcsolat Nincs megadva elérhetőség
A Balázs pihenő a Tettye feletti lépcsősornál, a sziklafal tetején található. 2003-ban épült, Szatyor Győző tervezte. Tengerszint feletti magassága: 289 m.

Megközelítés: A Tettyéről, az S jelzésről induló lépcsősor tetején található.
A tettyei sziklafal déli oldalán épült pihenő nem valódi kilátó, de az innen élvezhető látvány miatt megérdemli, hogy megemlítsük.
A hely kiváló adottságát korán felismerték, a Mecsek Egyesület első útjainak egyikét is ide vezette. Erről így írtak az 1892-es jelentésben: „Egy másik útat vezettettünk a Tetye fölötti sziklához, mi által e helyet minden veszély nélkül egész kényelemmel keresheti föl a kiránduló közönség, hogy az ott elhelyezett padokon kipihenve fáradalmait, gyönyörködhessék a remek panorámán, mely innét a városra, az előtte elterülő sikságra, a gyűdi-harsányi hegyekre, a Tetyére és annak nyüzsgő életére föltárul. Ezen út ... kellemes sétaútnak kinálkozik s már is nagy közönséget vonzott, mely a folytonosan változó szép látképek okozta gyönyör érzetében ujra és ujra megkeresi e helyet s kedvet érez a vidék más szép pontjához is eljutni, hogy ily módon önkénytelenül hódolva a turistaság eszméjének, a természet fönségességének megismerése mellett egészségének is használjon."

A névadóról álljon itt a Mecseki Erdészeti Zrt. honlapján található ismertető:
„A névadó, BALÁZS JÓZSEF erdész volt, aki 1928. október 27-én született bányászcsaládból, Mecsekszabolcson. Erdészképesítést Sopronban szerzett. Az Árpád-tetői Erdőgondnokságban kezdte pályáját. 1950-től a Mecseknyugati Állami Erdőgazdaságnál lépett állami szolgálatba, majd a Mecseki Erdő- és Fafeldolgozó Gazdaságnál dolgozott 21 éven át. A 21 év alatt volt kerületvezető erdész, gépesítési vezető és erdészetvezető. 1971-től a Pécs Városi Tanács Mezőgazdasági és Élelmezési Osztályán erdészeti előadó. Munkaköre a város tulajdonában lévő mecseki és malomvölgyi parkerdők kezelése volt. 17 év alatt lelkesedése, erdő- és emberszeretete meghozta gyümölcsét. Keze munkáját dicsérik a parkok, erdei sportpályák, kilátók, pihenők, cserkészutak, a közt szolgáló erdei létesítmények sokasága. Külön kiemelendő emberi kapcsolatteremtő képessége, amely áthidalt pénztelenséget s meg nem értést. 2003. március 5-én hunyt el. Erre a munkásságra emlékezteti az utókort a két szó: „Balázs-pihenő"
Balazs_piheno_3.webp Balazs_piheno_4.webp Balazs_piheno_5.webp Balazs_piheno_2.webp