Pásztó látnivalói

Pásztói Múzeum

Cím Pásztó Múzeum tér 5. 47.917851 N, 19.694833 E
A Pásztói Múzeum 1984. október 1-jén kezdte meg működését, az intézmény indulása a pásztói „Oskolamester ház” megnyitásához kötődik. Az Oskolamester háza eredeti építésű XV. századi lakóház, melynek rámpás lejáratú pincéjében került berendezésre a középkori szőlőkultúrát bemutató kiállítás.

A műemléki városközpont további fejlődése mellett az Oskolamester háza közvetlen közelében feltárt középkori üveghuta és kovácsműhely is szabadtéri kiállítóhellyé vált, mely hazánkban egyedülálló ipartörténeti emlék.

Az 1717-18-ban újjáépült barokk ciszterci kolostorépületben kaptak méltó helyet a Pásztói Múzeum állandó és időszaki kiállításai. Az eredetileg bencés építésű, később a ciszterek által átvett épület egészen az 1950-es évekig kolostorként működött. A későbbiekben gépállomás, ipari iskola, óvoda és könyvár kapott benne helyett, míg végül 1997-től teljes egészében a múzeum birtokolja az épületet.

A múzeum kiállítóegységei az idők folyamán bővültek, 2001-től a Csohány Kálmán Galériával, illetve 2011-től a Gaál István Emlékszobával.

Állandó kiállításaink mellett helyet kapnak az időszaki tárlatok is, évente általában 4-5 kiállítás, melyek a helyi lakosság körében nagy érdeklődésre tartanak számot.
A múzeum és a műemléki negyed középkori emlékeinek feltárása és kiállítóhellyé való kiépítése Dr. Valter Ilona régésznőnek, Pásztó díszpolgárának köszönhető.
Pásztói Múzeum, Pásztó Pásztói Múzeum, Pásztó Pásztói Múzeum, Pásztó