Pásztó látnivalói

Hasznosi víztározó

Cím Pásztó külterület 47.926838 N, 19.765386 E
Kapcsolat Web: www.pecatavak.hu
A Hasznosi víztározó a Mátra nyugati lankái között található. A tó körbe gyaloglásával mindenki megtalálja a számára megfelelő horgászhelyet. A tározó közepén álló sziget a horgászok számára elérhetetlen, mivel természetvédelem alatt áll. Ha valami kedvet kapott a tavon való horgászathoz, forduljon a NVHE-hez, amely már a kezdetektől a tó hasznosítója.

1973-1986 között lezajlott építkezés során keletkezett a víztározó. Mélysége meghaladhatja a 15 méter, legmélyebb pontján 20 méteres is lehet.
A part előtt akár csak tíz méterre is már nyolcas vizeket mérhetünk, de sekélyebb részek is akadnak, főleg a torkolatok és öblök környékén.
Az tó északi oldala meredek és viszonylag egyenes, legalábbis a szemközti déli parthoz képest, melyet félszigetszerű nyúlványok tagolnak fel kisebb-nagyobb öblösödésekre. Ez a rész laposabb is, mint a meredekséget a víz alatt tovább vivő, köves, akadós medret jelentő északi (jobb) part.

A Mátrában, a Zagyvától és Pásztótól keletre találjuk a Hasznosi-víztározót, mely első látásra lenyűgöző monstrum benyomását kelti, főként a tipikus, magashegyekre jellemző tornyos, agyagosföldvölgyzárógátas jellegével.
Hasznosi víztározó, Pásztó