Pálmonostora látnivalói

Péteri-tavi Madárrezervátum Természetvédelmi Terület

Cím
Pálmonostora

46.628512 N, 19.941445 E
Útvonaltervezés
Kapcsolat
Telefon: 30/488-4549
A védett terület nagysága: 740 hektár.

Elhelyezkedés:
A védett terület Petőfiszállás, Csengele és Pálmonostora között terül el.

Látogatás:
Csak engedéllyel és kísérővel látogatható.

Kezelő:
Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság

A Dong-ér a kiskunfélegyházi homokos, szikes táj legnagyobb vízfolyása (ami nem jelenti azt, hogy egy-egy forró nyáron ne száradna teljesen ki).
Ez a vízfolyás élteti az egyik legszebb és viszonylag nagy kiterjedésű szikespusztát, a Péteri-tavat és környékét.
Már a Kiskunfélegyházáról Szeged felé tartó műútról, vagy vasútról szétnézve is megkapó világ tárul az érdeklődő szeme elé.
A védett terület északi részén nagyobbacska szikes tó - a Péteri-tó - fekszik.
A szikes tájak más tavaihoz képest többé-kevésbé állandó (bár már nem akkora, mint egykor volt), mert a területén keresztülfolyó Dong-ér közvetlenül táplálja.
Ezt használta ki a halgazdaság is, amikor három halastóvá alakította a tó egy részének medrét.
A tó körül és a terület déli részén szikes puszta nyúlik a világba, a szikes táj és a sziki növényvilág minden formai és színbeli változatosságát felvonultatva, a vakszikfoltoktól a szikes gyeptársulásokig.
A pusztán a jellegzetes sziki növényeken - sziki mézpázsit, sóballa, bárányparéj, sziki őszirózsa, cickafark stb. - túl a mélyebben fekvő, hosszabb ideig vízborított területek körül és a nedvesebb szikes réteken mocsári kígyófű nő, poloskaszagú és agárkosbor nyílik.

A terület legnagyobb értéke azonban a madárvilág - több mint kétszáz faj jelenlétét sikerült eddig kimutatni.
A Péteri-tó nádasaiban az összes hazai gémfaj költ, és rajtuk kívül is vízimadarak sokasága fészkel.
A kanalasgémtől a nagy kócsagig, a bakcsótól a szürke és vörösgémig, a bölömbikától az igen ritka, szép üstökösgémig és tovább. Ezen túl a tavon tőkés és cigányréce, búbosvöcsök, feketenyakú vöcsök, szárcsa, a nádi rigó és nádiposzáták több faja él.
A szikes területeken az ún. sziki fészkelőközösség legértékesebb tagjai - széki lile, nagy goda, piroslábú cankó, nagypóli, gulipán, gólyatöcs - és más parti madarak fészkelnek.
A löszhátak telepített akácos és nyáras erdeiben kabasólyom és kékvércse fészkel.
A madárvonulás idején pedig a fekete gólyától a réti és halászsason át igen ritka madarak tűnnek fel a vízi- és partimadarak ezres seregei körül.

A madarakon túl is értékek sokaságát rejti a terület állatvilága: többféle béka- és gyíkfaj, mocsári teknős, ritka és értékes csiga- és kagylófajok élnek a Péteri-tavon és környékén (például az igen ritka gombcsiga).

A terület szabadon nem látogatható, de a nemzeti park kutatóállomásán kiállítás mutatja be a védett élőhely értékeit, és az egyik tó körül tanösvény van, amelyen vezetővel végig lehet menni.
logo