Pácin látnivalói

Mágocsy Kastély

Cím Pácin Kossuth kert 1. 48.330323 N, 21.828656 E
Útvonaltervezés
térkép
A falu legfőbb nevezetessége a középkorú reneszánsz stílusú kastélymúzeum, amit nagy területű (20 hektár) erdős park (Bárókert) vesz körül.

Az épület egy egyszerűbb kivitelű földszintre és egy gazdagon díszített emeletre tagolódott: az úr és családja az emeleten lakott, kiszolgálásuk a földszinti helyiségekből történt. Az emeleti ajtókat, ablakokat díszes reneszánsz kőkeretek övezik, a szobák dongaboltozatosak vagy gerendamennyezetesek, s gazdagon díszített kőkandalló és három cserépkályha biztosította a téli hónapokban a meleget.

Az egyemeletes, kéttraktusos épületet kezdetben nem erősítette torony, nem vette körül várfal, vizesárok. A külső homlokzat díszeit nemcsak az ablakkeretezések adták, az épület sarkait kék-vörös színűre festett armírozással hangsúlyozták, s nem utolsósorban a bejárat fölött helyezték el az építtetők a legszebb kőfaragványt, a címeres, 1581-es évszámmal ellátott feliratos táblát, amely hírnevüket hirdette.

A XVI. század végén, a Mágóchyak korában az emeleten hét helyiség volt: a nagyterem, a hálószoba az árnyékszékkel, a boltozatos kamra, a pitvar kandallóval, az előtér a lépcsőfeljáróval és a kályha fűtőkamra. Az 1977-1987 között végzett teljes rekonstrukció során az épület XVI. századi formája került visszaállításra Az 1987 óta hazánk egyik legjelentősebb késő reneszánsz építészeti emlékének számító pácini kastély a Bodrogközi Kastélymúzeumnak ad helyet. Ízelítő a 2013. május 1-én megnyílt kiállításból:
Kirandulastervezo-Pacin-Magocsy-kastely_1.webp Kirandulastervezo-Pacin-Magocsy-kastely_2.webp Kirandulastervezo-Pacin-Magocsy-kastely_3.webp