Orosháza látnivalói

Darvas József Irodalmi Emlékház

Cím Orosháza Dózsa Gy. u. 73. 46.561696 N, 20.687559 E
Hat évvel az író halála után, 1979. december 4-én nyílt meg a nagyközönség számára a Darvas József Irodalmi Emlékház. Ebben az Orosháza „faluszélén”, a Dózsa György u. 74. alatt álló vályogházban töltötte gyermekkorát Darvas József, majd ide tért vissza halála előtt. Az egykori családi házat az író bátyja, Dumitrás Mihály engedte át közcélra. Az ő bognárműhelye igazi kuriózum a látogatók számára, mivel egy lassan kiveszőben lévő iparág eszközeit és termékeit tekinthetik meg.

Az emlékház utcai bejáratán belépve egyszerű, négy helyiségből álló, meszelt vályogfalú ház tornácára jutunk. A házba lépve az első két helyiség: a konyha és az utca felőli lakószoba a gyermekkori környezetet idézi, az édesanya és Mihály bátyja bútorai, a mindennapi élet egyszerű használati tárgyai megidézik a századeleji szegényparasztok világát. A döngölt padlójú szoba meszelt falán családi fényképek s fontos iratok láthatók bekeretezve.

A következő helyiségben Darvas József pályafutását, életét, munkásságát bemutató kiállítás várja a látogatót. Az író műveiből vett idézetekkel nyolc egységre tagolt kiállítás célja, hogy az életút fontosabb eseményeit ábrázoló fényképek, levelek, kéziratok kiállításával közelebb hozzák az érdeklődőkhöz az írót, a politikust, az embert.

Nyitva tartás: telefonos bejelentkezés alapján.
Darvas József Irodalmi Emlékház, Orosháza Darvas József Irodalmi Emlékház, Orosháza Darvas József Irodalmi Emlékház, Orosháza