Őriszentpéter látnivalói

Szikszay Edit Néprajzi Gyűjtemény

Cím Őriszentpéter Városszer 55. 46.840396 N, 16.418070 E
Kapcsolat Web: www.orseg.info
A Helytörténeti Gyűjtemény Károlyné Szikszai Edit nevét viseli és az Őrség történetét, valamint archív felvételek és jellegzetes őrségi tárgyak bemutatásával az itt élő emberek mindennapjait hivatott bemutatni. Szikszay Edit helyi tanítónő 1961-től előbb iskolai gyűjteményt, majd falugyűjteményt hozott létre. Tehetséggel és jó érzékkel gyűjtötte a népi kultúra tárgyait, az Őrség szellemi értékeit.

A Szikszay Edit Helytörténeti és Néprajzi Gyűjtemény Őriszentpéter központjában található, a helyi Művelődési Ház és Városi Könyvtár tetőterében. A kiállítás rendkívül igényesen berendezett, emellett nagymértékben tág nyitvatartással érhető el.

Gellért Károlyné Kőszegen végzett líceumot, Pápán tanítóképzőt, Pécsett tanárképző főiskolát. 1961-től előbb iskolai gyűjteményt, majd muzeológusok - így Szentléleki Tihamér, Bárdosdi János, Bándi Gábor bíztatására - falugyűjteményt hozott létre. Tehetséggel és jó érzékkel gyűjtötte a népi kultúra tárgyait, az Őrség szellemi értékeit. Az általa megmentett tárgyak száma csaknem ezerre tehető. 1964-ben pályaműként elkészítette az „Őrségi Gyűjtemény leírását” is, melyből az egyes tárgyak élettörténete is kiolvasható.A nevét viselő kiállítóhelyen az általa évtizedeken keresztül szorgalmasan gyűjtött tárgyak felhasználásával készült a kiállítás.
Szikszay Edit Néprajzi Gyűjtemény, Őriszentpéter