Ólmod látnivalói

Koreni-Gyökerek helytörténeti gyűjtemény

Cím Ólmod Fő u. 25. 47.415526 N, 16.591522 E
Kapcsolat Web: www.tanyamuzeum.hu
Ólmod (horvátul Plajgor) magyarországi horvát falvak közül a legkisebb lélekszámú. 2009-ben 93-an éltek a községben, a lakók kétharmada horvát nemzetiségűnek vallja magát. Az 1532-es kőszegi várostrom után Jurisics Miklós királyi adományként kapta meg a falut.

A hagyomány szerint az elnéptelenedett községet saját horvátországi, tengermelléki birtokairól telepítette be. (Jurisics az Adria melletti Zenggről - ma Senj - származott.)

Ólmod zsákfalu, gépjárművel a Horvátzsidány felőli bekötőúton közelíthető meg. Kőszegről a sárga sáv jelzésű gyalogos turistaúton érhető el a falu, a táv körülbelül négy kilométer.

A községháza egyik termében helyezték el a Koreni - Gyökerek helytörténeti gyűjteményt. Az anyag nagy részét Brigovich Lajos tanár - festőművész gyűjtötte össze. A szomszédos Horvátzsidányban élő Brigovich tanár úr, nem csak itt, hanem saját falujában is "alapított" múzeumot.

Az ólmodi gyűjteményt 2005-ben avatták fel. A kis kiállítás nem csak mindennapok tárgyait mutatja be, helyet ad közösség ünnepi alkalmaihoz kapcsolódó dokumentumoknak is.
Koreni-Gyökerek helytörténeti gyűjtemény, Ólmod Koreni-Gyökerek helytörténeti gyűjtemény, Ólmod Koreni-Gyökerek helytörténeti gyűjtemény, Ólmod