Nyúl látnivalói

Lila-hegyi kilátó

Cím Nyúl Lila-hegy 47.578302 N, 17.659737 E
Kapcsolat Nincs megadva elérhetőség
Az építmény alapját az a geodéziai mérőtorony szolgáltatja, mely 1977-ben készült, amikor még GPS nem lévén, földi tornyokból történt az iránymérés térkép készítési célból. Az országban mintegy 100 ilyen torony található, melyek később feleslegessé válva funkciót váltottak. Így történt ez Nyúlon a Lila-hegyi toronnyal is, mely a Sokorói-halomvidék 3. legmagasabb kiemelkedésén található 312,9 m tengerszint feletti magasságban. Az akácerdővel övezett hegy Győrújbarát és Nyúl község közigazgatási határán magasodik. Az idővel elárvult tornyot a turisták hamar elfoglalták és illegálisan kilátóként kezdték használni. Évtizedek alatt állapota leromlott, lépcsői életveszélyessé váltak.

Az új kilátó a régi vasbeton tornyot támaszként magába foglalva, mintegy körülveszi azt. Az alul 6 m szélességű, 12 szögű rácsos szerkezetű faépület a régi 3 m átmérőjű építménynek a kétszerese, így 1,2 m szélességű lépcsőin 2 személy kényelmesen haladhat egymás mellett, vagy a fel és lefele menők, ha találkoznak, akkor minden nehézség nélkül kerülhetik el egymást.

60 lépcsőfokon lehet feljutni a 11,7 méter magas torony tetejében kialakított fent kiszélesített teraszra, melyet 1,1 m magas rácsos védőkorlát vesz körül. A kilátó felénél a lépcsősor vízszintesen átmegy a torony belsején, hogy a túloldalon folytatódjék tovább. A „lépcsőház” belső falát 14 hazai fafaj ismertető táblája díszíti.

Fent a teraszról remek kilátás nyílik az alattunk elterülő tájra. 326,2 m magasból (312,9 m-es a hegy + 11,7 m-es a kilátó + 1,6 m a felnőtt ember szemmagasságig) a Föld gömb alakja miatt tiszta légköri körülmények mellett elvileg csak 70 km-re szabadna ellátni. Minthogy azonban a 70 km-nél távolabbi hegyek gyakran a látóhatár fölé nyúlnak, így akár 120, sőt 140 km-re is elláthatunk.
Lila-hegyi kilátó, Nyúl Lila-hegyi kilátó, Nyúl Lila-hegyi kilátó, Nyúl