Nyírvasvári látnivalói

Vasvári Pál Emlékház

Cím Nyírvasvári Kossuth utca 1-3. 47.820789 N, 22.182979 E
Útvonaltervezés
Kapcsolat Web: www.vasvaripalmuzeum.hu
Az Emlékház három kiállító teremből ál:
A középsőben egy helytörténeti kiállítás látható. Szakítva a hagyományokkal a helytörténeti kiállításban nem régi használati eszközök gyűjteményét mutatjuk be, hanem a Nyírvasvári lakóitól összegyűjtött régi fényképeken mutatjuk be településünk régi arcát. Felhívásunkat követően több int 180 régi fényképet sikerült összegyűjtenünk, melyek a kiállítás gerincét alkotják.

A helytörténeti kiállító teremből jobb oldalra nyíló kiállító teremben Szép László tanár úr több mint ötven éves gyűjtőmunkával összegyűjtött tárgyait mutatjuk be. A kiállítás régi pénzekből, érmékből és órákból áll.

A harmadik kiállítás Vasvári Pált életét és a márciusi ifjakat mutatja be. Itt került kiállításra a Vasvári Pál őrnagy által vezetett Rákóczi Szabadcsapat harci zászlajának a 2009. március 15-én felszentelt hű másolata és a csapat egyenruhája is. A kiállítást 2014-ben szabadságharc korabeli eredeti fegyverekkel gazdagítottuk, melyek beszerzéséhez a hungaricum pályázaton nyertünk támogatást.

Az Emlékház építése régen tapasztalt támogatást és együttműködést váltott ki Nyírvasvári valamennyi lakójából, ez kifejeződött a megvalósításhoz és a helytörténeti gyűjtemény összeállításához nyújtott támogatásokban és a látogatás során tett elismerő megnyilvánulásokban is.
Nyirvasvari-Vasvari-Pal-emlekhaz-1.jpg Nyirvasvari-Vasvari-Pal-emlekhaz-2.jpg Nyirvasvari-Vasvari-Pal-emlekhaz-3.jpg