Nyírbátor látnivalói

Báthory István Múzeum

Cím Nyírbátor Szalontai Barnabás tér 2. 47.836874 N, 22.127904 E
Nyírbátor a magyar középkor gazdag örökségével fogadja a városba látogatókat. A település története évszázadokon keresztül egybeforrt a Báthori családdal, melynek birtoka, otthona és temetkezési helye volt, ma a Dél-nyírség gazdasági, kulturális és hagyományőrző központja.

A gótikus, félezer éves templomai mellett mindezek őrzője, ápolója, bemutatója, a Báthori István Múzeum. A XVIII. században épült egykori minorita kolostor gyönyörű épületében lévő múzeum 1957 óta számos érdekességet tartogat a látogatóknak. Vonzereje az igen jelentős régészeti, történeti, néprajzi, fegyvertörténeti, képző- és iparművészeti gyűjteményeiben lakozik.

Ilyen állandó kiállítás a „Nyírbátor város évszázadai” és a 70 éves határőr múltat felidéző tárlatok. Itt található többek között a Báthori család vörös márvány sárkányos címerköve, Báthory Gábor szablyája, Bethlen Gábor díszkardja és az 1511-ben Firenzében készült templomi ülőpad (stallum) kisebbik padsora, mely eredetileg a Báthoriak Szent György nevét viselő templomában állt.
Báthory István Múzeum, Nyírbátor