Nyírbátor látnivalói

Báthori Várkastély és Panoptikum

Cím Nyírbátor Vár utca. 1. 47.837812 N, 22.137148 E
Kapcsolat Telefon: 42/254-105 Web: www.nyirbator.hu Email küldése
A Báthori-család a XIV. századi udvarházát a XV. század második felében alakíttatta át, és több önálló palotaszárnnyal is rendelkező várkastéllyá bővíttette.

Az épület a XVI. században még jelentős történelmi szerepet töltött be, azonban a későbbi századok folyamán erősen romos állapotba került. Az északi szárnyának közepén álló ebédlőpalota maradványait 1730 után egy magtár megépítéséhez használták fel. Ugyan a földszinti osztófalait az átalakítás során elbontották, de a megmaradt lenyomatok és boltvállak alapján a terek rekonstruálhatóvá váltak.

Így a napjainkban látogatható, 2006-ban újjáépített Báthori Várkastély épülete a korabeli várkastély egyetlen, felmenő falaiban is középkori maradványokat őrző részlete. Az épületben kialakított hiteles történelmi tényeken, valamint mondákon alapuló állandó kiállítás a város múltjához kötődő Báthori-család korát és legendáit eleveníti meg. Öt képben 45 figura életnagyságban jeleníti meg a kor legfontosabb történéseit, miközben több neves vagy „hírhedt” történelmi személyt is életre kelt. A hihetetlenül aprólékosan kidolgozott figurák és a korhű környezet kombinációja egyedülálló reneszánsz hangulatot teremt.

Tetőterében a legmodernebb technikai berendezésekkel felszerelt, légkondicionált terem található, mely ideális helyszíne különböző rendezvényeknek, konferenciáknak, továbbképzéseknek.
Báthori Várkastély és Panoptikum, Nyírbátor Báthori Várkastély és Panoptikum, Nyírbátor Báthori Várkastély és Panoptikum, Nyírbátor Báthori Várkastély és Panoptikum, Nyírbátor