Nyírbátor látnivalói

Báthori Várkastély és Panoptikum

Cím Nyírbátor Vár utca. 1. 47.837812 N, 22.137148 E
Kapcsolat Telefon: 42/254-105 Web: www.nyirbator.hu Email küldése
A Báthori-család a XIV. századi udvarházát a XV. század második felében alakíttatta át, és több önálló palotaszárnnyal is rendelkező várkastéllyá bővíttette.

Az épület a XVI. században még jelentős történelmi szerepet töltött be, azonban a későbbi századok folyamán erősen romos állapotba került. Az északi szárnyának közepén álló ebédlőpalota maradványait 1730 után egy magtár megépítéséhez használták fel. Ugyan a földszinti osztófalait az átalakítás során elbontották, de a megmaradt lenyomatok és boltvállak alapján a terek rekonstruálhatóvá váltak.

Így a napjainkban látogatható, 2006-ban újjáépített Báthori Várkastély épülete a korabeli várkastély egyetlen, felmenő falaiban is középkori maradványokat őrző részlete. Az épületben kialakított hiteles történelmi tényeken, valamint mondákon alapuló állandó kiállítás a város múltjához kötődő Báthori-család korát és legendáit eleveníti meg. Öt képben 45 figura életnagyságban jeleníti meg a kor legfontosabb történéseit, miközben több neves vagy „hírhedt” történelmi személyt is életre kelt. A hihetetlenül aprólékosan kidolgozott figurák és a korhű környezet kombinációja egyedülálló reneszánsz hangulatot teremt.

Tetőterében a legmodernebb technikai berendezésekkel felszerelt, légkondicionált terem található, mely ideális helyszíne különböző rendezvényeknek, konferenciáknak, továbbképzéseknek.
Nyirbator_Bathori_Varkastely_01.webp Nyirbator_Bathori_Varkastely_02.webp Nyirbator_Bathori_Varkastely_03.webp Nyirbator_Bathori_Varkastely_04.webp