Nyírábrány látnivalói

Tájház

Cím Nyírábrány Rákóczi út 49. 47.554417 N, 22.024771 E
Útvonaltervezés
Kapcsolat Nincs megadva elérhetőség
Az alföldi paraszti földépítészet ma már alig látható, szinte érintetlen darabja maradt meg Nyírábrányban, ahol nem is olyan régen még több hasonló ház állt és tűnt el szinte nyomtalanul. Félve e ház megsemmisülésétől is, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal azonnal ideiglenesen védelem alá helyezte, s ezzel együtt javasolta e régi földházat műemléki védelemre. Ma már országosan védett népi műemlék.

A ház idős tulajdonosa a következő évben elhunyt. A védelmi eljárást lefolytató népi műemlékvédelmi felügyelő néhány hét múlva a gémeskútnak már csak hűlt helyét találta. Sietni kellett, a lakatlanná vált gazdátlan házak – sajnos – veszélyhelyzetben vannak. Ekkor jelentkezett a helyi Önkormányzat, amely már előzetesen is segített Mari néninek háza fenntartásában. Tudatosan készítve elő eljövendő tájháznak megteremtését, megvásárolta a házat, tanácskozott a népi műemlékvédelmi felügyelővel a lépésekről, megrendelte a helyreállítási tervet, helyi erőforrásokat kezdett keresni a megvalósításra.

A helyreállítási terv készítője, Virányi Zsolt (építész, műemlékvédelmi szakmérnök) a károsodott falszakaszok megerősítését, a mestergerendák és hátsómennyezet javítását és pótlását, a tetőszerkezet és szalmafedés teljes felújítását, valamint az első szobai búboskemence rekonstrukcióját emelte ki fő feladatul. A helyreállítás hamarosan elindult a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal és Műemlékek Állami Gondnoksága támogatásából. A lakóház felújítása 2 év alatt készült el a terveknek megfelelően. A helyreállítás költségvetése szerencsére lehetővé tette az épület megjelenéséhez illő utcai kerítés és az eltűnt gémeskút rekonstrukcióját is.
Nyirabrany-Tajhaz.webp