Nyáregyháza látnivalói

Kaszner Margit Múzeum

Cím Nyáregyháza Nyáry Pál út 37. 47.262310 N, 19.499346 E
Kapcsolat Telefon: 29/690-180 Web: www.nyaregyhaza.asp.lgov.hu
Kaszner Margit és Gomola György dr. művészházaspár 1974-ben került kapcsolatba Nyáregyházával, amikor telket vásároltak Szentimretelepen. Rövidesen bekapcsolódtak a település kulturális életébe, kiállításokat szerveztek kortárs alkotók műveiből, „csutkababa” készítés volt az óvodában, terítéskultúráról tartottak bemutatót, stb.

1994-ben életre hívták az „Ezredvég Múzeum és Babagyűjtemény”-t, amit a „Palánkmúzeumban”, Szentimretelepen rendeztek be. 2003-ban Kaszner Margit festőművész, grafikus, író munkája elismeréseként „Nyáregyházáért” emlékplakettet kapott – a Képviselő-testület döntésének megfelelően. 2008-ban elhunyt Gomola György művészeti író, jogász, kollazsőr. Kaszner Margit egyedül maradt, de nem magányosan. 2010-ben megírta végakaratát, ami nemcsak tartalmában, de megjelenésében is egyedülálló. Végakarata szerint ingó- és ingatlanvagyonát Nyáregyháza Önkormányzatára hagyja, azzal a feltétellel, ha magángyűjteményének helyet adunk. Az előző képviselő-testület úgy döntött, eleget tesz a kérésnek, és a régi községháza épületében elhelyezésre került a rendkívül értékes gyűjtemény.

Négy terem került kialakításra:
Műterem
A 60-as éveket idéző stílus hűen visszaadja azt a környezetet, ahol a művész házaspár alkotott.

Terítéskultúra, a pillanat művészete
Kaszner Margit a Vendéglátóipari Főiskolán és szállodákban is tartott már a témában bemutatót, ebből kapunk ízelítőt.

Babagyűjtemény
Érdekessége, hogy a ruhák 90%-át a művésznő tervezte és varrta. A babák életképekben kerülnek bemutatásra – bútorok, porcelánok, képek között.

Régi idők emléke
100 és 200 éves használati tárgyakat mutat be ez a terem a konyhától a kertig, gazdag látnivalóval.
Nyaregyhaza_Kaszner_Margit_Muzeum.webp