Németbánya látnivalói
Pisztrángos-tó
Cím
Németbánya
külterület
47.203451 N, 17.649827 E
Útvonaltervezés
Kapcsolat
Web: www.nemetbanya.hu
1973-ban, a Bitva-patak felduzzasztásával hozták létre egy erdős hegyek közt megbúvó apró völgyben a németbányai Pisztrángos-tavat. Igaz, hogy a farkasgyepűiek is magukénak tulajdonítják a vizet, de az mégiscsak németbányai. A tavat ugyanis a néhány méterre felette eredő Bitva 3 erecskéje táplálja. A Bitva Németbányán ered, és ha a Bitva németbányai, akkor a tó is az.

Kedvelt horgászhely, bár a névadó pisztráng hiányzik a tó halállományából. A ragadozó halakon, a csukán és süllőn kívül ponty, amur és busa is megtalálható vizében. Ahogy a tavat tápláló Bitva patakban is vannak rákok, úgy a Pisztrángosban is megtalálhatók. Legkülönlegesebb élőlény, ami tiszta vizében található, az édesvízi meduza. A Bakonyi Természettudományi Múzeum munkatársai 2008-ban regisztráltak a Pisztrángos tóban néhány egyedet, melyeknek ernyőátmérője 2 centiméter.

Tiszta, szubalpin klímájú levegője, a hely nyugalma, a tölgy-, bükk, és fenyőerdők ölelésében fekvő tavacska megpihenésre, horgászatra, elmélkedésre hívja a látogatót.