Nagyvisnyó látnivalói

Petőfi-kilátó

Cím Nagyvisnyó Bánkút 48.099559 N, 20.472219 E
Kapcsolat Web: www.turistamagazin.hu
A Bükk-vidék legmagasabban fekvő tornyából valóban lenyűgöző 360 fokos körpanoráma tárul elénk. A Petőfi-kilátó legfelső szintjéről tiszta időben az Észak-magyarországi-középhegység minden tagját és a Felvidék számos magashegységét is láthatjuk.

A természeti és tájképi értékekben bővelkedő Bükk-fennsík északi, az Északi-Bükk kistájjal határos peremén, a közigazgatásilag Nagyvisnyó községhez tartozó Bánkút szomszédságában magasodik a tekintélyt parancsoló nevű Bálvány, amelynek csúcsa 956 méterrel emelkedik a tenger szintje fölé.

A Bánkúti turistaház közeléből a zöld kereszt, illetve a kék háromszög jelzésen negyedórás sétával megközelíthető hegytetőn egy esztétikusnak még nagy jóindulattal sem nevezhető adótorony mellett várja a szédületes hegyvidéki látványokra szomjas látogatóit a Petőfi-kilátó, a Bükk-vidék legmagasabban fekvő panorámatornya, amelynek eredetijét diósgyőri turisták építették 1948-ban, az 1848–49-es szabadságharc és nagy költője előtt tisztelegve.

Az idők során többször is le kellett zárni a rozsdásodás miatt életveszélyessé vált objektumot, 2016 óta azonban végre újból látogatható, fémszerkezete masszív és biztonságos. A Petőfi-kilátó nem szép, inkább indusztriális jelleggel semmilyen, a legfelső szintjéről elénk táruló, 360 fokos körpanoráma viszont minden várakozást felülmúl.

Tiszta időben az Észak-magyarországi-középhegység minden tagja látható innen, a Magas- és az Alacsony-Tátra impozáns csúcsarzenáljáról nem is beszélve. Szél- és magasságfóbiások csak körültekintően látogassák a 18 méter magas kilátót, amelynek tetejébe egy gyakorlatilag függőleges vaslétrán lehet felkapaszkodni.
Petőfi-kilátó, Nagyvisnyó