Nagyvázsony látnivalói

Csörgő vízimalom

Cím Nagyvázsony Bécsi köz 1. 46.986402 N, 17.694181 E
A nagyvázsonyi Csörgő vízimalom felújításának és közösségi programokkal való megtöltésének első lépéseként 2022. június 30-ra elkészült a vázsonyi malom és a magyarországi vízimalmok történetét röviden bemutató, magyar és angol nyelvű állandó helytörténeti kiállítás. A kétnyelvű szöveges tablókat akár több száz éves, eredeti, kultúrtörténeti jelentőségű rajzok, grafikák, térképek, tervrajzok, fényépek és malombérleti szerződések másolatainak illusztrációi teszik még érdekesebbé.

A helytörténeti kiállítás röviden bemutatja a magyarországi és a nagyvázsonyi malmok történetét, valamint a legelterjedtebb korabeli vízimalmok kerekének és forgómechanikájának működését. Részletesen olvashatunk a vízimalmok üzemeltetőiről: a fafaragó molnárokról, a Zichy uradalom molnárairól, a XX. század vízimolnárairól, végül pedig a nagyvázsonyi Csörgő malom és bérlőinek személyes történetéről. A jelen és jövő terveit felvázoló zárótabló középpontjában a Csörgő malom felülcsapott vízkerekének rekonstrukciója mint állandó művészeti installáció áll.

A nagyvázsonyi vízimalom malomterének felső, felújított részében elhelyezett állandó helytörténeti kiállítás előzetes emailes (info@vazsonyimalom.hu) megkeresést és időpont-egyeztetést követően ingyenesen megtekinthető. A malomtér ezen része nyilvános programok megrendezésére is alkalmas. A nagyvázsonyi vízimalom állandó helytörténeti kiállítása a „Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa” (VEB2023) pályázati program pénzügyi támogatásával valósult meg, és a kiállítás a VEB2023 program keretében látogatható."
Csörgő vízimalom, Nagyvázsony Csörgő vízimalom, Nagyvázsony Csörgő vízimalom, Nagyvázsony