Nagyszénás látnivalói

Kiss György Csillagda

Cím Nagyszénás Gádorosi út 24. 46.672201 N, 20.668699 E
A Csillagdát 1974-ben alapította későbbi névadónk, Kiss György. Azóta töretlenül dolgozunk, sajnos 2000 óta Gyuri bácsi nélkül.

A csillagda pontos alapítási dátumát nem ismerjük. Az azonban bizonyos, hogy a 300 mm-es távcső építését 1979-ben kezdték meg és majd csak 1982 őszére készült el. Hogy a Csillagda ez idő alatt, vagy csak utána készült-e el, nem tudni. A távcsőhöz az Orosházi Üveggyár ajánlott fel egy 300 mm átmérőjű üvegpogácsát, melyet később Kiss György felszállított Budapestre és az Uránia Csillagvizsgáló pincéjében dr. Kulin Györggyel megcsiszolt.

Ez idő alatt Nagyszénáson hozzáláttak a távcsőtubus elkészítéséhez. Ezt az akkor a községben működő Október 6. Tsz. szocialista brigádjainak tagjai könnyítették meg. Teljes közadakozásból – ki, mit talál alapon – szerkesztették össze a távcsövet, de a mai napig működőképes. Több akkori brigádtagot megkérdeztünk, nem emlékeznek-e az évszámra, azonban egyikük sem tudott pontos dátumot mondani.

Miután elkészült a távcső, valahol el kellett helyezni, így a már említett brigádok feladata egy csillagda építése lett. Ezt helyezték el később a Szociális Otthon parkjának egyik tisztására. Gyuri bácsi a Művházból minden szakkör után átkísérte ide a szakkörösöket, hogy észlelhessenek. A csillagda ekkor még a Czabán Művelődési Ház Csillagdája nevet viselte. Nemsokára költözni kellett, ugyanis a Szociális Otthon belekezdett az ún. Őszikék Apartmanok építésébe, és az épületek kijelölt helyéül az a tisztás szolgált, melyen a csillagda állt teljes felszerelésével. Az építményt áthelyezték egy fa alá. Ezután már viszont nem azzal voltunk elfoglalva, hogy mihez kezdjünk, ugyanis szakköralapítónk egészsége leromlott, Ő is az otthonba került. 2000-ben bekövetkezett halála után elköteleztük magunkat, hogy azt tesszük, amit Ő is csinált volna: minden erőnkkel arra törekedtünk, hogy méltó helyet találjunk a Csillagdának. Így került a mai helyére: a Gádorosi út 24. (akkor még Ságvári Endre utca) udvarára. A rendőrség és a könyvtár között található egy hatalmas füves terület – régen itt állt a tanácsháza -, mely minden észlelő csillagász számára maga a Kánaán: minimális fényszennyezés, 360 fokos látószög az égboltra és kevés fa, mely eltakarná az ég alsó részét. Ennek a területnek a közepére rögzítették az épületet, igaz ekkor még sínekkel le lehetett tolni a távcsőről az egészet, mára azonban inkább a távcsőre szereltünk kerekeket.

2004-ben hatalmas sürgés-forgás vette kezdetét, melynek célja egy szép, méltó este megszervezése volt Gyuri bácsi emlékére. Ezen a bizonyos estén ugyanis Zombori Ottó érkezett községünkbe, hogy egy remek előadás után Fődi Andrásnéval leleplezzék a Csillagda új névtábláját. Ezóta Kiss György Csillagda néven fut ez a szerény ,,vállalkozás”, amely nevet azóta sokan ismerik az egész Kárpát-medencében Budapesttől kezdve Kecskeméten át Nagyszalontáig és tovább…
Kiss György Csillagda, Nagyszénás