Nagylengyel látnivalói

Nagylengyeli olajmező

Cím Nagylengyel külterület 46.768197 N, 16.765564 E
Útvonaltervezés
Kapcsolat Web: www.nagylengyel.hu
Nagylengyel nevét az 1950-es években indult kőolaj-kitermelés tette országosan ismertté. 1950. július 1-vel megalakult nagykanizsai székhellyel a Dunántúli Ásványolaj Termelő Nemzeti Vállalat (DÁT). Feladata volt a nagylengyeli olajmező leművelése, amely 1951 augusztusában indult meg. A MASZOLAJ Rt. Lovászi Kőolajtermelő Vállalat szervezetéhez került a nagylengyeli olajmező, a fúrási részleg pedig a MASZOLAJ Rt. Dunántúli Mélyfúró Vállalat névre hallgatott.

A fúrást 1951. január 9-én kezdték el. A fúrási munkálatok műszaki irányítását Paál János okleveles bányamérnök vezette, míg a főfúrómesteri teendőket Szűcs László látta el. Érdemes az R-ll fúróberendezés műszakvezető fúrómestereinek nevét is feljegyezni, akik megalapozták a nagylengyeli mező későbbi hírnevét: Csörgits József, Kiss Imre, Csillag Ferenc és Farkas Jenő. A kutatófúrás a Nagykanizsán székelő Ásványolajkutató és Mélyfúró Vállalathoz tartozott. Paál János és Szűcs László a fúrás közvetlen közelében lévő kis akácosban felépült faházakban laktak, míg a fúrós gárda a környéken lévő falukban (pl. Nagylengyel, Gellénháza) bérelt szobában lakott családjával vagy egyedül. Maga az ipartelep Gellénházán épült fel. Az olajtermelés gyors felfuttatásához rengeteg munkásra volt szükség, így nem csoda, hogy a környező települések lélekszáma rohamosan emelkedett.

A kezdetben mélyszivattyúzással termelő kutakat savazással felszálló termelésűvé tették. A savazások eredményeként az egy kútra eső hozam az előző évekhez viszonyítva majdnem megháromszorozódott. A NL-2 jelű fúrás volt az első jelentős felszállóan termelő kút a nagylengyeli mezőben. 1953-as évben a fúrási üzem tevékenysége a nagylengyeli mező mellett a környékre is kiterjedt (Salomvár, Bak, Milejszeg, Andráshida, Zalalövő, Barabásszeg). Nagylengyel lakói számára évtizedekig az 50’-es években megkezdődött kőolaj kitermelés jelentette a megélhetést, a gyarapodás forrását. A falu lakói már 1958-ban földgázzal fűtöttek. Napjainkban a lelőhelyek kimerülése miatt sokaknak más kenyérkereset után kellett nézni, bár a MOL Rt. és a hozzá kapcsolódó vállalkozások még mindig jelentős szerepet játszanak Nagylengyel életében.

2011-ben a nagylengyeli NL-1 jelű kút mellett az első fúrás 60.évfordulója alkalmából emlékművet avattak, amely a Nagylengyel-Gellénháza összekötő út mentén található.
Nagylengyel_Olajmezo_Emlekmu_1.jpg Nagylengyel_Olajmezo_Emlekmu_2.jpg