Nagygörbő látnivalói

Bazalt utca tanösvény

Cím Nagygörbő Kovácsi-hegy 46.915319 N, 17.178272 E
A környék fiatalon elhunyt, lelkes, nagy tudású, természetvédő meteorológusáról kapta a nevét. Kettős körséta, 8 illetve 4 km-es út bejárásával, valamint a zalaszántói tanösvénnyel összekötve is megtekinthető a Kovácsi-hegy leghíresebb földtani természeti kincse, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park fokozottan védett része, a nevezetes Bazalt utca.

A Kovácsi-hegycsoportot borító bazalt nyugati és délnyugati peremén suvadásos letörés következtében hosszan elnyúló különleges, fekete kőárokfolyosó keletkezett a bazalttömbök között. Kialakulásában az erős szélviharok is közrejátszottak, amelyek a bazaltot alátámasztó pannóniai rétegeket - így a könnyen lepusztuló homokot is - kifújták.

A Bazalt utcában számos üreg, nyílás, barlangszerű hasadék ismert, mint pl. a Vadlány-lik. A turistajelzések is keresztezik tanösvényünket, amelyet egységesen fehér alapon fekete madár jelzéssel láttak el létrehozói. Megállóhelyein (10 db) a térség földtani, növénytani, állattani értékeinek ismertetése mellett, négylábú vadak nyomolvasására is megtanítanak bennünket.

SZERKESZTŐSÉGI INFORMÁCIÓ
Ottjártunkkor a tanösvény táblái szinte teljes mértékben hiányoztak, így segítő információkat nem kaptunk a területről és a tanösvényről. Ennek ellenére a sziklafolyosó rabulejtő, csodálatos képződmény!
Nagygöbrő felől közelítettük meg gépjárművel. A sorompónál van parkolóhely néhány autó számára. Onnan gyalog indulva az első kereszteződésnél jobbra fordultunk, így egy körtúra keretében tuduk megcsodálni a tanösvényt, melynek a kezdő szakasza a Bazalt utca, tetőpontja a Vadlány-barlang (sárga jelzésen haladva), végpontja pedig a kőfejtő volt (fehér alapon fekete jelzésen haladva).
Nagygorbo_Bazalt_utca_1.webp Nagygorbo_Bazalt_utca_2.webp Nagygorbo_Bazalt_utca_4.webp Nagygorbo_Bazalt_utca_5.webp