Nagybakónak látnivalói

Kőszikla-szurdok (Létrás-szurdok)

Cím Nagybakónak külterület 46.561472 N, 17.025904 E
Útvonaltervezés
Kapcsolat Nincs megadva elérhetőség
A falu közelében található a rendkívül érdekes természeti képződmény, a Kőszikla-szurdok, valamint a kellemes pihenőhelyként számon tartott Árpád (Eszperantó) források. Népiesen "Kicikla" a környék egyedülálló vízmosása.

Felső pannon-tengeri homokkőbe, márgába ékelődve, csodálatos formájú homokkő sziklafalak közé csalja a kíváncsi utazókat. A meder vize a rétegesen elhelyezkedő homokkő alól és az úgynevezett könnyező falakból szivárog.
A homokkő alapkőzetnek köszönhetően csapadékos időjárás esetén ritka jelenségben, a könnyező falban gyönyörködhetünk. A szurdok mikroklímája biztosítja olyan fajok életfeltételeit, amelyek nem jellemzőek a dombvidékre: májmoha, lónyelvű csodabogyó, madárfészek kosbor stb.

A források völgyébe érkezve a baloldali forrás volt eredetileg az Árpád forrás, de az elvégzett forrásfoglalási munkák után a jobb oldali forrással együtt Eszperantó forrásoknak nevezték el azokat. A források első nevüket a cserkészektől kapták. Ezek a források sokáig a feledés homályában maradtak, használhatatlanná váltak.

Az 1970-es évek végén a turisztikai feltárás során született meg a kiépítés gondolata, a Nagykanizsai Természetbarát Szövetség munkájával kettő forrás kiépítésre került. A szép és nyáron hűvös környezetben kellemesen frissít a kitűnő minőségű forrásvíz. Tűzrakóhely is található. Az útvonal bejárása során több létrát is meg kell mászni, ami külön érdekessége a kirándulásnak.

Figyelem!
A Kőszikla szurdok természetes állapotú, nem kiépített. Esős időben veszélyes lehet. Látogatás csak saját felelősségre!
Nagybakonak_Koszikla_szurdok_1.jpg Nagybakonak_Koszikla_szurdok_2.jpg Nagybakonak_Koszikla_szurdok_3.jpg Nagybakonak_Koszikla_szurdok_4.jpg