Nábrád látnivalói

Református templom

Cím Nábrád Kossuth tér 9. 48.005023 N, 22.443986 E
Útvonaltervezés
Kapcsolat Nincs megadva elérhetőség
A település jellegzetes látképének egyik meghatározó eleme a Református templom.

A középkori eredetű templom téglából készült. Források hiányában építésének pontos évéről nincs információ. Az egyhajós templom homlokzati díszítettsége egyszerű, lizénák keretezik, illetve tagolják részekre. Az utcafronton égbetörő templom-torony harangot rejt magában.

Az óratorony felett, különleges kiképzésű négyfia tornyos torony különlegessé és egyedivé teszi a szakrális épületet. Héjalása szürke bádoglemezzel megoldott. A torony mögött íves záródású nyeregtetős épületrész található. A sötétbarna pácolású, fából készült bejárati ajtó apró timpanont és korinthoszi oszlopfőt ábrázoló díszítettséggel teszi különlegessé a templom megjelenését.

A templom elhelyezését tekintve közvetlen a település főútja mellett kapott helyet. A templom mellett kert került kialakításra, melyet rózsabokrok és örökzöld fák árnyéka tesz hangulatossá. A Református Egyházközség fontos szerepet játszik a nábrádi polgárok életében. A vasárnapi istentiszteletek, esküvők, gyászszertartások helyszínéül is szolgál.
Nabrad-Reformatus-templom-01.webp