Monor látnivalói

Monor, az ezer pince városa

Cím Monor Szent Orbán tér 47.368893 N, 19.445253 E
Kapcsolat Telefon: 29/413-212 Web: info.monoripincek.hu
A monoriak méltán szeretett hegye a Strázsa hegy, ami közel 1000 pincének ad otthont. A 190 méteres magasságával ugyan dombnak sem minősül, de ez nem változtatott máig a nevén. Elnevezése a török korból eredeztethető, innen figyelték az esetleges török csapatokat, amik megtámadhatták a települést.

A vasútállomástól 30 percnyi sétára található, de a város főterén lévő buszállomástól is viszonylag gyorsan megközelíthető sétálva, de kerékpárral is. Gépjárművel érkezők számára parkolási lehetőség az Orbán téren áll rendelkezésre.

Az utóbbi időben szépen épült és szépült a környék, számos programlehetőséget nyújtva az idelátogatóknak.

Bebarangolhatjuk a borospincéket, ahol mindig akad egy-egy- nyitott pince, egy kedves monori borásszal, aki szívesen mutatja be a borait. Előzetes egyeztetéssel számos borász tart csoportoknak, baráti társaságoknak borkóstolót, finom harapnivalók társaságában.

Családbaráttá tette a helyet, a két játszótér telepítése is, ezek a Strázsa-hegy két ellentétes végében helyezkednek el, kellemes sétára egymástól. Az egyik az Orbán téren található, ami baráti sütögetéseknek is helyet szokott adni; a másik a Kilátónál ahová egy új zúzottkő sétány, utcabútorok (padok, piknikasztalok, sütögető hely), valamint egy teljesen új dupla-kötelű csúszópálya is kiépítésre került. A Strázsa hegyi Kilátót 2002 őszén telepítették, magassága 24 méter és a környező településeket is jól szemügyre lehet venni, sőt a Budai-hegyek vonulatai is látszik. Emellett itt található az Ezer pince szőlészeti és borászati tanösvény is, ami a szőlőtermesztésről és borkészítésről ad hasznos információkat. A monori szőlő- és bortermelésnek évszázados hagyományai vannak, ezt régi írásos feljegyzések bizonyítják az 1450-es évekből.

A Strázsa-hegy számos rendezvénynek ad helyet, ezek közül kiemelkedik a Borvidékek Hétvégéje nevű rendezvény (www.borvidekekhetvegeje.hu), ami több ezer turistát vonz a helyszínre. Ilyenkor életre kel a vidék, a sorok között az emberek vidáman mennek egyik pincétől a másikig. Több kisebb-nagyobb zenekar, a monori Strázsák néptánccsoport műsora láthatók, különféle népi játékok, játszósarkok találhatóak ekkor a pincék között, hogy mindenki találjon olyan programot, ahol jól érezheti magát.

A Borvidékek Hétvégéje a kezdetek óta, lépésről-lépésre lett egyre inkább meghatározó esemény a helyi lakosok, a szervezők és a város életében. A rendezvény előtti napon mérettetnek meg a Pincezene Fesztiválon az akusztikusan megszólaló, amatőr zenészek és zenekarok, akiknek utána a szervezők fellépési lehetőséget biztosítanak a Borvidékek Hétvégéjén is.
Télen is akadnak boros rendezvények a hegyen, ilyenkor is érdemes ellátogatni Monorra, és megnézni a város főterét, ami advent idején téli mesevilággá változik.
Monor, az ezer pince városa, Monor Monor, az ezer pince városa, Monor Monor, az ezer pince városa, Monor Monor, az ezer pince városa, Monor