Mogyoród látnivalói

Szent László kilátó-kápolna

Cím Mogyoród Somlyó-hegy 47.592636 N, 19.260243 E
Kapcsolat Web: www.pestmegye.hu
A Gödöllői-dombság egyik legmagasabb, 310 méteres dombján, a Somlyón áll ez a 2000-2001-ben, Makovecz Imre tervei szerint épített kilátó. Tornyában kis kápolna, abban egy két és fél méter magas Szent László-szobor található.

2001 júliusában az építtető Mogyoródi Nőegylet és a helyi önkormányzat ünnepi szentmise keretében felszentelte a 270 fokos panorámát kínáló építményt, átadva a túrázóknak, természetszerető embereknek.

A Gödöllői-dombságban – melynek teljes területe Pest megyében található – alig-alig vannak kilátók. (A dombság legmagasabb pontján, a Szada melletti, 344 méter magas Margitán áll ugyan egy, de nehezen megközelíthető és nem a legjobb állapotú.) A Szent László kilátó-kápolna a mogyoródi „Szent László-kultusz” részeként is értelmezhető. Az 1074-ben zajlott mogyoródi csatában László és Géza herceg legyőzte az uralkodó Salamont, aki így menekülni volt kénytelen és a trónját is elveszítette. A csata és Szent László emlékét a településen iskola, szobor, ez a kilátó, illetve egy rendezvénysorozat, a Szent László Hét őrzi.
Szent László kilátó-kápolna, Mogyoród