Mogyoród látnivalói
Hősök ligete
Cím
Mogyoród
Temető út, Hősök ligete
47.592951 N, 19.240193 E
Útvonaltervezés
Kapcsolat
Nincs megadva
A Mogyoródi Katolikus Egyházközség temetőjének része a Hősök Ligete. K. Juhász Józsefnek köszönhetjük, hogy a II. világháborúban hősi halált halt magyar katonáknak külön temetkezési helyet alakított ki 1946-ban. Ez a hely a Hősök Ligete.

Több évtizeden keresztül nemes önzetlenséggel gondozta a fenyőkkel, sövénnyel, virágokkal beültetett végső nyugvóhelyeket és a sírkertet. A liget közepén, magas kőemelvényen óriás fakereszt áll, 28 katona nevét vésték bele, akik 1938-1945 között különböző frontszakaszokon áldozták fel fiatal életüket. Későbbiek során a temető bejáratától jobbra, fent a sírok között az elesett német és szovjet katonáknak is sírkövet emelt.

Az elmúlt években Aranyosi-Péter Máté, a Honvédelmi Minisztériummal együttműködve, a Mogyoród Község Önkormányzatának és Községünkért Mogyoródért Alapítványnak a támogatásával felújította a hősi sírokat.

A Hősök Ligetében állított kopjafák hirdetik az 1074-es mogyoródi csata emlékét, és az 1848 és az 1956 hős fiaink tetteit. Szintén itt található a tragikus körülmények között elhunyt Erőss Zsolt hegymászó kopjafája is.

Nemzeti ünnepeinken e méltó helyen gyertyagyújtással, koszorúzással és ünnepi megemlékezéssel adózunk hőseink emléke előtt.