Miskolc látnivalói

Zsófia-kilátó

Cím Miskolc Lillafüred, Dolka-hegy 48.107071 N, 20.621895 E
Kapcsolat Web: www.hellomiskolc.hu
Lillafüred egy régi-új kilátóval gazdagodott 2022. augusztusában. A múlt század elején átadott Zsófia-kilátó korhű mása várja a turistákat a Hámori-tó felett emelkedő Dolka-hegy déli oldalában. A kilátó a nevét a Borsodi Bükk Egylet alapítója, báró Vay Béla Borsod vármegyei főispán felesége, gróf Teleki Zsófia tiszteletére és emlékére kapta.

Már a kilátóhoz eljutni is egy élmény: a felső-hámori templomtól indul a több mint 1 km-es tanösvény, ahol hangulatos tereplépcsők és egy kis híd teszi kalandossá az utat. Olyan érzésük lehet majd a kirándulóknak, mintha az Alpok valamelyik ösvényén járnának. A "kilátók királynője" 390 méteres tengerszint feletti magasságból nyújt egyedülálló panorámát a patinás Palotaszállóra, a Hámori-tóra és a völgykarokra.

A földszint kőburkolattal ellátott vasbetont kapott, felső szintjeit pedig vörösfenyőből építették újjá, ügyelve arra, hogy csak a mai kornak megfelelő változtatásokat hajtsák végre rajta, így megőrizve régi pompáját. A kilátóban interaktív látvány- és tájékoztató elemek is segítik a környék megismerését.

TIPP: Aki gépkocsival érkezik, érdemes járművét a Szent István-barlanggal szembeni parkolóban vagy a kalandpark parkolójában hagyni, mert Felső-Hámor szűk völgyében csak nagyon limitált férőhely áll rendelkezésre (mindkét parkoló fizetős és a forgalmas hétvégi időszakokban hamar megtelik). A még előrelátóbbak és a sportosabbak az épülő Szeleta Park Látogatóközpont melletti ingyenes parkolótól is indíthatják a sétát, s a Szeleta-barlangot is felölelő gerinctúra után juthatnak el a kilátóhoz.
Zsófia-kilátó, Miskolc Zsófia-kilátó, Miskolc Zsófia-kilátó, Miskolc