Miskolc látnivalói

Teletár Miskolc

Cím Miskolc Avas, Szentgyörgy u. 23. 48.080996 N, 20.778455 E
Kapcsolat Telefon: 30/814-0346 Web: www.postamuzeum.hu
A távközlés-történeti látványraktár 2007-ben nyílt meg az egykori avasi telefonközpont épületében. A Teletár a telefónia történetébe vezeti be a látogatókat, sok-sok távközléssel kapcsolatos – korábban raktárakban tárolt – távközlés-történeti műtárgy és berendezés bemutatásával. A régi morzetávírók, fadobozos fali és asztali telefonkészülékek, kézi kapcsolású, valamint automata telefonközpontok közül a legtöbb ma is működik.

A közel 600 m2-es teremben mintegy másfél ezer kiállított tárgy kapott helyet, a kisebbek (távíró- és telefonkészülékek, alkatrészek és műszerek) polcokon láthatók, a nagyobb berendezések, pl. a manuális és automata telefonközpontok, távíró-, illetve átviteltechnikai és áramellátó berendezések keretsorokba rendezve idézik fel az egykori központok hangulatát, egészen 1881-től napjainkig. Az előadóteremben, amely 30 fős csoportos foglalkozások megtartására is lehetőséget nyújt, a távközlés történetével kapcsolatos DVD- és VHS-filmeket tekinthetnek meg a látogatók.

A kiállítás tárgyairól részletes információk találhatók az érintőképernyős információs pulton, amely kvízkérdések segítségével játékos formában is lehetőséget ad az ismeretek bővítésére.

A bemutatott távközlés-technikai tárgycsoportok az alábbiak:
- Távírótechnika: a Morse-féle távírótól a telefaxig, illetve képtávíróig
- Távbeszélő-technika: a Bell-féle hallgatótól az elektronikus központokig
- Átviteltechnika: az elektroncsövektől a modern technológiáig
- Hálózattechnika: a légvezetéktől a fényvezetőig

Látogatás csak előzetes telefonos bejelentkezés alapján.
Teletár Miskolc, Miskolc Teletár Miskolc, Miskolc Teletár Miskolc, Miskolc