Miskolc látnivalói

Palotaszálló

Cím Miskolc Lillafüred, Erzsébet sétány 1. 48.104641 N, 20.623135 E
Útvonaltervezés
térkép
Kapcsolat Telefon: 46/331-411 Web: www.hotelpalota.hu
A LILLAFÜREDI PALOTASZÁLLÓ TÖRTÉNETE
A Lillafüred név eredete – 1892
Úgy tartják, gróf Bethlen András földművelésügyi miniszter egy vadászat során fedezte fel ezt a lenyűgöző helyet és Vay Lilla úrhölgy tiszteletére nevezte el Lillafürednek.

Üdülőtelep és szálló terve – 1920-as évek vége
Az üdülőteleppé fejlesztést gróf Bethlen István miniszterelnök vetette fel az 1920-as években. Egy olyan kormányüdülőt képzelt el, ahol fogadásokkal egybekötve ápolhatják a nemzetközi kapcsolatokat. Bethlent sok bírálat érte, mivel a válságos gazdasági helyzetben ez a nagy beruházás meggondolatlanságnak tűnt.

Elkészül a fényűző lillafüredi kastélyszálló – 1927-30
A tervezéssel Lux Kálmán neves építészt bízták meg, aki a Mátyás-korabeli paloták hangulatát felidézve, az 1400-as évek stílusában álmodta meg a hotelt. Tervei tartalmazták az épület környékére vonatkozó elképzeléseket is, pl.: függőkert, parkosítás, ródli- és bobpálya, felvonóval ellátott sípálya és síugró sánc. Az építkezés a gazdasági válság idején a jól szervezett közmunkák egyik látványos példája volt, amelyről a beruházás ellenzői is elismerően nyilatkoztak.

Hotel Palota-A kastély története
Az elit és a művészek kedvenc helye – 1930-1945
A szálló 1929-ben elkészült, de felavatására csak 1930-ban került sor – visszafogott ünnepségsorozat keretében. 1945-ig a vendégek elsősorban a korabeli elit köreiből kerültek ki, konferenciákat rendeztek, hírességeket láttak vendégül. 1933-ban az írókongresszusra érkező József Attilát a táj szépsége ihlette az egyik legszebb magyar szerelmes vers, az Óda írására. Részben a lillafüredi Palotaszállóban játszódik a ma is népszerű, 1934-ben forgatott Meseautó című film.

Háborús kórház, üdülő – 1993-ig
A második világháborúban hadikórházat rendeztek be itt a sebesült orosz katonák számára, és bár az épület nem rongálódott meg jelentősen, a kórházi üzemelés helyrehozhatatlan károkat okozott az eredeti berendezésben. A háború után az üzemeltetési jog a Bükki Gyógyfürdőkre, majd a Szakszervezetek Országos Tanácsára szállt. A szálloda ezután 40 évig SZOT-üdülőként üzemelt, ahol beutalt dolgozók üdülhettek.

Újra teljes pompában – 1993-tól
Az épület 1993-ban lett a Hunguest Hotels szállodalánc tulajdona, ezt követően került sor a kor- és hangulathű felújítására, korszerűsítésére, szolgáltatásainak jelentős bővítésére. A lillafüredi Palotaszálló 2015-ben a Magyar Értéktár nemzeti értéke lett.
Miskolc_lillafured_Palotaszallo_1.webp Miskolc_lillafured_Palotaszallo_2.webp Miskolc_lillafured_Palotaszallo_3.webp Miskolc_lillafured_Palotaszallo_4.webp