Miskolc látnivalói

Miskolci Galéria

Cím Miskolc Rákóczi u. 2. 48.102582 N, 20.781380 E
Útvonaltervezés
térkép
A 2013 júliusa óta a Herman Ottó Múzeum tagintézményeként működő Miskolci Galéria Miskolc belvárosában négy helyszínen működteti kiállítóhelyeit. Főépülete, a belváros szívében lévő barokk kúria (Rákóczi-ház, Rákóczi út 2.) felújított és kibővített tereiben kapott helyet. A város vizuális művészeti központjaként funkcionál, amelyben az 1967-es alapítás óta eltelt időszak hagyományai és a 21. század kortárs művészeti jelenségei egyaránt megtalálhatóak.

Több mint 300 négyzetméternyi kiállítóhelyein periodikusan jelentkező kiállítások (Országos Grafikai Triennále, Téli Tárlat) és tematikus kiállítás-sorozatok mellett, kortárs hazai és külföldi alkotók, alkotócsoportok állítanak ki. Tudományos konferenciáknak, művészeteket népszerűsítő programoknak és társművészeti rendezvényeknek is otthont ad jó akusztikájú termeiben és mediterrán hangulatú udvarán. Munkájának hangsúlyos eleme a múzeumpedagógia, amelynek keretében speciális tanulmányi kiállítás-sorozatokat készít (NAGY KUNSZT Kortárs Képzőművészeti Tanulmányi Múzeum) diákoknak szóló foglalkozásokkal, a kortárs művészet népszerűsítése és a vizuális értékrend fejlesztése érdekében.

Külön épületben mutatja be a nemzetközileg is elismert Szalay Lajos grafikusművész munkásságát valamint Feledy Gyula grafikusművész és miskolci kortársainak művészetét (Feledy-ház, Deák tér 3.), míg Kondor Béla festőművész állandó kiállításának a Rákóczi-ház ad helyet. A Petró-házban (Hunyadi u. 12.) működő képzőművészeti könyvtárban található a Szalay Lajos kutatóhely és könyvtár, mint a tudományos munkák színtere.

A régi művésztelepen 1987-ben került kialakításra a Galéria Alkotóháza (Csabai kapu 22.), amelynek grafikai műhelyeiben és műtermeiben művésztelep, művészeti szabadiskola és tehetséggondozó programok működnek, egész év folyamán fogadva hazai és külföldi alkotókat, vendégeket.

A Galériához tartozó Színészmúzeumban (Thália-ház, Déryné u. 3.) állandó kiállítás foglalja össze a vándorszínészet korától napjainkig a miskolci színjátszás két évszázados történetét. Időszakos tárlatai a színházi világ aktualitásaiból válogatnak. Alagsorában működik a TPG – Teátrum Pincehely Galéria, Urbán Tibor képzőművész kezdeményezésére és vezetésével.
Miskolci_galeria_1.webp Miskolci_galeria_2.webp Miskolci_galeria_3.webp