Miskolc látnivalói

Massa Múzeum és Skanzen

Cím Miskolc Felsőhámor, Palota utca 22. 48.113322 N, 20.588337 E
Útvonaltervezés
térkép
Kapcsolat Telefon: 46/370-864 Web: www.mmkm.hu Email küldése
A Kohászati Múzeumhoz tartozó újmassai Massa Múzeum a Garadna-patak völgyében a diósgyőri vaskohászat százéves történetének főbb mozzanatait, valamint az ott használt és készített korabeli szerszámokat és gyártmányokat mutatja be.

A múzeum épülete mellett emelkedik az egyik legjelentősebb hazai ipari műemlék, a 18. században épült faszéntüzelésű nagyolvasztó, közismert nevén „Fazola-kohó”, a vasverő (hámor) környéke pedig gyakran zeng a nagykalapács ütéseitől: a 18. századi rajzok alapján rekonstruált építményben egy vízikerékkel meghajtott farkaskalapács, fújtató, valamint egy izzítókemence idézi fel a korabeli műhely hangulatát.

A patak túloldalán, műemléki területen a vaskohászatban és a bányászatban működtetett gépi berendezések skanzenje található, ahol az eredeti vasgyártelep és technológiai berendezések szemlélhetők meg. A skanzen a gépek elhelyezésén kívül számos izgalmas gyermekprogramnak is helyszínt biztosít.

Megközelíthetőség:
A Massa Múzeum a 15. helyi buszal megközelíthető, az „Újmassa - Őskohó” megállótól mindössze egy percnyi sétára (nagyjából 100 méterre) található, de megközelíthető erdei kisvasúttal is, a „Fazola-kohó” megállóból.
Miskolc_Massa_muzeum_1.webp Miskolc_Massa_muzeum_2.webp Miskolc_Massa_muzeum_3.webp Miskolc_Massa_muzeum_4.webp