Miskolc látnivalói

Deszkatemplom

Cím Miskolc Petőfi Sándor tér 48.108801 N, 20.785784 E
A Deszkatemplom református templom, amely szecessziós stílusban épült 1999-ben az előző másolataként, amely 1997-ben égett le.

Az első templomot valószínűleg 1637. szeptember 13-án szentelték fel, a szájhagyomány szerint. Az első dokumentum 1698-ból származik.
A következő templom építéséhez egy helyi legenda is kapcsolódik. Egy Jakab nevű ácsmester, építette, aki esküt tett: ha hatodik gyermeke életben marad, templomot épít saját erejéből.

Ez az első úgynevezett Deszkatemplom 1724-ben készült el, és 1937-ig állt. Bató István – egy gazdag XIX. századi miskolci polgár –vagyonát végrendeletben a templomra hagyta, felújítási célokra. Mikor a templom bontásra került, a városvezetés újra fából készült templom építését szorgalmazta. A templomot Szeghalmy Bálint tervezte. Erdélyi fából készült, és stílusára jellemző, hogy gazdag erdélyi motívumokban. A templomot 1938. szeptember 19-én szentelték fel.

1997. december 4-ére a templom újra a tűz martalékává lett, szándékos gyújtogatás következtében. 1999-re - közadakozásból és állami támogatásból – újra építették. Berendezése hársfából és vörösfenyőből készült, faragásokkal díszített. A tűzben megsemmisült két harangja helyett is készültek újak Gombos Lajos harangöntő műhelyében, nevük – mint a régieké - Ödön és Sándor lett. 2000. október 29-én a templom közelében temették el a tervező Szeghalmy Bálint és felesége Németországból hazahozott hamvait. Ugyanekkor került sor az újonnan tervezett orgona felavatására, amellyel teljessé vált az egyházművészeti együttes.
Bejelentkezéssel látogatható.
Deszkatemplom, Miskolc Deszkatemplom, Miskolc Deszkatemplom, Miskolc