Mezőtúr látnivalói

Toronykilátó

Cím Mezőtúr Kossuth Lajos tér 1. 47.000619 N, 20.630907 E
Kapcsolat Web: www.mezoturilatnivalok.hu
A Városháza toronykilátójából kiváló kilátás nyílik a Hortobágy-Berettyóra, az alföldi tájra, valamint a Kossuth térre a Nemzeti Szállodával és a Református Nagytemplommal, valamint a város egészére. A városháza toronykilátó kapcsán kiváló szinergiára nyílik lehetőség a szomszédos református templom tornyában létesülő új kilátóval. A toronyban távcsövek is elérhetőek.

A toronyba vezető lépcső mentén, valamint a torony egyes emeletein a város térképei (három katonai felmérési térkép és kataszteri térképek) kerülnek elhelyezésre időrendi sorrendben, azaz ahogyan egyre feljebb jutunk, láthatjuk a város fejlődését, területének bővülését a térképeken.

A toronyterekben Mezőtúrhoz kapcsolódó idézetek, visszaemlékezések, napló- és versrészletek is olvashatóak falgrafika hordozókon. A városházáról és környékéről sok archív kép maradt fenn, ezek időrendi sorrendben történő kihelyezésével magának a Kossuth térnek (fő térnek) a fejlődését, évtizedenként változásait is nyomon követhetjük. A főtérről esténként a torony falára fényfestészeti vetítéssel kerül kivetítésre Mezőtúr címere.
Toronykilátó, Mezőtúr