Mezőladány látnivalói

Görög katolikus templom

Cím Mezőladány Jókai u. 8. 48.273256 N, 22.211677 E
Kapcsolat Web: www.miserend.hu
A Hajdúdorogi görög katolikus püspökség is segítette a Petneházi keleti egyházkerület 19. egyházközségének számító Mezőladányi gyülekezet templomépítési törekvéseit. 1944-re el is készült a létesítmény, amely a hitnek és a tanításnak is több évtizeden át szolgáló hajléka lett a község fertályán.

Az egy tantermes Isten házában az oltári szentélyt faajtókkal zárták el, ha ott tanítás volt. Istentiszteletek alkalmával a szentély ajtajait kinyitották.

Az államosítás ideje alatt végig kápolnaként is működő iskolából az iskolapadokat kirakták, s templomi padok kerültek a helyükre. Így 1987-től ismét Isten házaként működhetett a görög katolikus templom, ami erősítette a gyülekezet közösségi életét és az emberek hitét. Ez tette lehetővé, hogy 1990-től felújították az egykori iskola épületét, tornyot emeltek a keleti végéhez, s 1991-ben Szent Mihály nevére felszentelték a templomot.

A toronyba új harang került, s milyen furcsa dolga az életnek, hogy az új harang a toronyépítésnél legtöbbet dolgozó Koleszár Miklós kőműves elhalálozott leányát siratta el először.
Görög katolikus templom, Mezőladány