Mezőhegyes látnivalói

Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság

Cím Mezőhegyes Kozma Ferenc u. 30. 46.319472 N, 20.817002 E
A Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. jogelődje az 1784-ben alapított Mezőhegyesi Ménesbirtok, amely nemcsak Magyarország, hanem Európa legrégebbi állami birtoka.

A jogutód változatlan célokkal, de a modern és nyereséges mezőgazdaság termelés érdekében meghatározott feladatokkal folytatja a megkezdett hagyományokat. Igyekszik megfelelni a tőle alapítása óta elvárt példamutató szerepének – különös tekintettel a biológiai alapok megőrzését szolgáló vetőmag-termesztésre és -feldolgozásra, valamint a szarvasmarha-tenyésztésben a tenyész-alapanyag előállítására, továbbá a legkorszerűbb gépek, mezőgazdasági berendezések kipróbálására és gyakorlati alkalmazására – tehát mindazon, máig sem elavult követelményeknek, melyeket Kozma Ferenc, a magyarrá vált birtok lótenyésztését felügyelő miniszteri tanácsos így fogalmazott meg már 1868-ban: „Vegye kezdetét a koronauradalmakban a növénynemesítés, az állatnemesítés, a gépek kipróbálása, a gazdálkodás mintaszerű bemutatása nem a saját hasznára, hanem a nemzet javára.”

A Ménesbirtok, a Dél-Alföldi régió déli részén található. A birtok ménesudvara, ahol a szálloda is található, a magyar lótenyésztés bölcsője.

Itt található az ország első fedeles lovardája, a ménes kocsimúzeuma és a központi istálló. Mezőhegyesen négy lófajta kitenyésztésével büszkélkedhetünk. Ezek a Furioso-North Star, a Gidrán, a Mezőhegyesi Sportló, valamint a híres Nóniusz fajta, melyről a szálloda a nevét kapta. A több mint 200 éves épületeket hatalmas őspark veszi körül. Az alföldi táj szépsége, az erdők, a vadászati lehetőségek a ló és lovasturizmus, valamint az agrártörténeti emlékek sokasága mindazok számára vonzóvá teszi a kisvárost, akik szeretik a természetet és a csendes nyugalmat.
Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság, Mezőhegyes Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság, Mezőhegyes Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság, Mezőhegyes