Mezőhegyes látnivalói

Helytörténenti Gyűjtemény

Cím Mezőhegyes Szent György tér 1. 46.315609 N, 20.817687 E
Az 1847-ben, klasszicista stílusban épült „Emberkóroda” 64 méter hosszú, részben boltozott földszintű épület. Csanád vármegye első kórháza „makai téglából” épült. Eredetileg 83 ágy, gyógyszertár és orvosi lakás kapott helyet benne. Megnyitásakor két orvos dolgozott itt állandó alkalmazásban; e miatt is elmondható, hogy Csanád vármegye egyik legnagyobb kórháza volt. A főépület mellett épült a gőzfürdő, egy nagyobb közös medencével, kádfürdővel (azóta elbontásra kerültek.)

Az 1848-49-es szabadságharc idején a délvidéki és a partiumi csatákban sebesült honvédeket ápolták itt, majd az I. világháború alatt ismét katonai kórházként működött. Ide, a hátországba szállították gyógykezelésre a sebesült katonákat. A kórház új szárnya 1923-ban készült el, ezután a régi épületet iskolaként használták. Ide költöztették az eddig szétszórtan a Kozma Ferenc utcai népiskolákban tanuló osztályokat, míg a Népiskolákat két és háromlakásos tisztilakokká alakították át. A „központi iskola” 2004-ig működött. Az épület védett műemlék, melyben 2003. április 25-én nyitotta meg kapuit a Helytörténeti Gyűjtemény. A földszint nem bizonyult elég nagynak – Békés megye egyik legnagyobb közgyűjteménye napjainkban már tizenhárom állandó kiállítással büszkélkedhet. A hatalmas kiállítótermek közül kettő is az épület korábbi funkciójának megfelelően került berendezésre. A Mezőhegyesi Állami Ménes megbízásából a mezőhegyesi Helytörténeti Gyűjteményt hosszú évek óta Tarkó Gábor vezeti, aki az évek során több mint harminc helytörténeti témájú kiállítást rendezett.

Iskolamúzeumunk a Balanyi Miklós terem berendezőjéről kapta a nevét, aki maga is negyed évszázadnyi időt tanított a 47-es és 73-as majori iskolákban. A „Mezőhegyesi Cukorgyár története” című technikatörténeti és helytörténeti kiállítás Csilek Istvánnak, Tokovics Józsefnek és Dr. Vitay Jánosnak köszönhető, akik a gyár fennállásának 100. évfordulójára gyűjtötték össze a kiállítás anyagának nagy részét.

2003-tól látogatható a régészeti gyűjtemény, melynek anyagát nagy részben a Szegedi Tudományegyetem régészet szakos hallgatói gyűjtötték terepbejárások során.

2004-ben nyílt meg „Cselédek, summások, szakmányosok” című, állandó néprajzi és helytörténeti kiállításunk, illetve a mezőhegyesi úttörőcsapatok történetét bemutató tárlat Balanyi Miklós tanár, egykori csapatvezető gyűjteményéből. Állandó technikatörténeti, informatikai kiállításunk a „Számítógép-történelem” Tarkó Gábor magánygyűjteményét mutatja be, a vezető szövegeket Janovszki László informatikus írta.

2005-ben adtuk át a „Mezőhegyes a boldog békeidőkben” című fotókiállításunkat Fekete István egykori méneskari kiskatona és írnok emlékére. 2006-ban az ’56-os Emlékév tiszteletére rendeztük be „Mezőhegyes 1956-2006 – Forradalom Kis Budapesten” című állandó helytörténeti kiállításunkat a Rákosi-korszakról és az 1956-os forradalom helyi eseményeiről.

2008-ban újabb hatalmas, tematikus kiállítás nyílt meg a nagyközönség előtt: „125 éves Az Aradi és Csanádi Egyesült Vasutak és Mezőhegyes Állomás” címmel. A Helytörténeti Gyűjtemény állandó helytörténeti és technikatörténeti-közlekedési kiállítását Szabó Gyula nyugalmazott vasúti tábornok megnyitó beszédében „a Közlekedési Múzeum kihelyezett tagozatának” nevezte.

2010-ben városunk híres szülötte, Dr. Isaszegi János mérnök vezérőrnagy szülővárosának adományozta pályafutásának tárgyi emlékeit és dokumentumait. A Mezőhegyesi Ménesbirtok Zrt. támogatásával helyreállított emeleti teremben többek között a KFOR, SFOR, IFOR, ISAF, OIF, AFOR és UNIKOM missziók emlékei, bajtársaktól kapott ajándékok, emlékérmek, plakettek és más dísztárgyak, fegyverek kaptak helyet.

2011. október 7-én Dr. Erdész Ádám, a Békés Megyei Levéltár igazgatója nyitotta meg második iskolatörténeti kiállításunkat. Tarkó Mihályné évtizedekig tanított a helyi középiskolában, igazgatóhelyettes is volt. Tarkó Gábor gyermekkorától sok időt töltött az intézmény falai között – jól ismeri a nyugdíjas és az aktív tanári kar minden tagját. Kezek dicsérete – a szakmunkásképzés története Mezőhegyesen címmel Édesanyjával közösen megírták az iskola történetét, fennállásának századik évfordulóján ünnepségsorozatot, nyugdíjas találkozót szerveztek, valamint állandó kiállítást rendeztek be a Helytörténeti Gyűjteményben. Azóta is bővülő iskolatörténeti kiállításunkat 2011. október 7-én Dr. Erdész Ádám, a Békés Megyei Levéltár igazgatója nyitotta meg. Több éves kutatómunka eredményeképpen büszkén mutathattuk be a nagyközönségnek a száz éves múltra visszatekintő mezőhegyesi szakképzés emlékeit. Egy teljesen berendezett 1970-es évekbeli kollégiumi szoba, működőképes régi számítógépek (HT 1080Z, Commodore 16 és 64, VideoTon TVC), restaurált, működőképes kovácsfújtató, működő K-25 Zetor traktor, marógép, szövőszék és Ajax kalapács modellek is megtekinthetők. Kiállítottuk korábbi névadónk, Zalka Máté szobrát, az iskolai élet több száz dokumentumát, fotókat.

A „Testvérvárosok termét” 2012. június 8-án adtuk át a nagyközönségnek a „Europe 4ever” elnevezésű rendezvénysorozat keretein belül. Mezőhegyes egy összművészeti fesztiválon látta vendégül testvérvárosainak, partnertelepüléseinek küldöttségeit. A Testvérvárosok Terme az olasz Mordano és San Giorgio di Nogaro, a romániai Arad, Kézdivásárhely, Nagypereg és Sepsimagyarós, valamint Túrkeve jellegzetes tárgyait, népművészeti, kultúrtörténeti és technikatörténeti emlékeit, fotóit, régi és új térképeit, ajándéktárgyait, művészeti alkotásait mutatja be.

2013. október 12-én 18 órakor hegedűszó zengte be a régi Nagyiskola emeletét, tizenharmadik állandó kiállítását nyitotta meg a Helytörténeti Gyűjtemény. A Ménestörténet című kiállítás az országos Nonius Tenyészszemle alkalmából került bemutatásra, a mezőhegyesi ló jegyében. A kiállítást Nagy-György Tamás idegenforgalmi menedzserrel közösen rendeztük be, számos helyi szakiskolás tanuló az iskolai közösségi szolgálat keretében vett részt a munkában. Több száz relikvia és fotó került bemutatásra a város múltjából. A látogatók betekintést nyerhettek a ménesintézet és a ménesbirtok életébe: bognár- és kovácsszerszámok, mezőgazdasági eszközök, lószerszámok, lovas trófeák, eredeti dokumentumok, Károlyi-kocsi, vörösmárvány zabcsésze, régi fegyverek, térképek, a város híres személyeinek történetei, az ifjúsági mozgalmak emlékei, gyermekjátékok, Horthy István mezőhegyesi vadászigazolványa, Krucsó Ferenc sportlovas olimpiai relikviái és még sok érdekesség várta a látogatókat.
Helytörténenti Gyűjtemény, Mezőhegyes Helytörténenti Gyűjtemény, Mezőhegyes Helytörténenti Gyűjtemény, Mezőhegyes