Mezőcsát látnivalói
Református templom
Cím
Mezőcsát
Hősök tere 8.
47.820572 N, 20.903509 E
Útvonaltervezés
Kapcsolat
Telefon: 49/552-071
Web: www.mezocsat.hu
Különleges látnivaló Mezőcsáton a református templom újraalkotott kazettás mennyezete. A templom 1744-45-ben épült. Többször bővítették, míg elnyerte mai formáját. Az 1746-ban készült fakazettás mennyezetének nagy része az 1890-es tűzvészben elpusztult. A kimentett kazettákat az Iparművészeti Múzeum vásárolta meg, és ez az összeg fedezte a templom újjáépítését. A restaurált régi kazetták ma Debrecenben a Református Kollégium Egyházművészeti Múzeumának mennyezetén tekinthetők meg.

A NKÖM pályázatán elnyert pénz, valamint a város és a hívek adakozásai lehetőséget teremtettek a kazetták újbóli elkészítéséhez. Deák Árpád nagyváradi képzőművész-restaurátor egyrészt a megmaradt kazetták, másrészt az adott motívumok és színvilág alapján 2000 őszére elkészítette a 231 kazettát, amely ma templomunk ékessége.

A festett táblákon a népi díszítőművészetben általános stilizált növényi ornamentika jelenik meg. A tulipán, a szegfű, a rózsa, az akantuszvirágok és vázák a leggyakrabban használt elemei a kompozíciónak. A szimmetria szabályai szerint, de játékos változatossággal elrendezett motívumok közeit indás, pöttyös vonaljáték tölti ki. Az azonos festett keretbe foglalt táblák alapszíne fehér, a díszítmények kék, piros, sárga és zöld színűek.

Nyaranta orgonahangversenyt rendeznek az Angster József által 1891-ben készített tízváltozatú orgonán. A templom előzetes bejelentkezés alapján megtekinthető.