Mersevát látnivalói

Merseváti tőzegbányató

Cím Mersevát külterület 47.289970 N, 17.214716 E
Útvonaltervezés
Kapcsolat Telefon: 94/506-835 Web: www.vasivizeken.hu
Vas megye keleti határán helyezkedik el a Merseváti-tőzegbányató, melynek helyén körülbelül 1955-60-táján kezdték kitermelni (talajjavítás céljára) a tőzeget. Mintegy 15 évi bányászat után a 1970-es években jelent meg a víz a gödörben, eddig tartott a művelés.

Az 1980-as évektől kapott halászati jogot. A közeli Marcal hatással van a területre. Korábban egy zsilip engedte be a folyócska vizét, de ez az utóbbi években, a Marcal vízszint-csökkenése miatt, inkább elengedte a vizet a tóból, semmint tartotta, ezért betapasztották.

A vízutánpótlást egy magasabban fekvő lapályos vízgyűjtőterületekről a Fekete-árok, egy kis patak szállítja. Ennek az ároknak némi folytatása van a mederben is nagyjából a középvonalon. Itt az átlagos másfeles, egy hatvanas mélységhez képest, mintegy 40-50cm-rel nagyobb a víz.

A vízpart karbantartási és fejlesztési munkák eredményeként a tó közvetlen vízpartja biztonságosan megközelíthetővé vált és kialakult két pihenő övezet a tó főút felölői oldalán. Vízminőség védelmi okok miatt a Merseváti tőzeg tavon a szoktató etetés tiltott. A tó Külsővat felöli oldalán a gépkocsival a vízpartra behajtani szigorúan tilos, a parkolásra kialakított kavicsos területen lehet a gépjárműveket hagyni.
Mersevati_to_1.jpg Mersevati_to_2.jpg Mersevati_to_3.jpg