Mártély látnivalói

Ártéri tanösvény

Cím Mártély külterület 46.474997 N, 20.222059 E
Kapcsolat Web: www.turaotletek.hu
A Mártényi tanösvény a Tisza vonalában található Hódmezővásárhely közelében 30 km- re északra Szegedtől. Az 1964- es tiszai folyószabályozás az ártereket lecsökkentette. Ez a szelet emlékként őrzi a helyi értékeket. Ősszel, és tavasszal fekete gólyák, vadludak, kócsagok, vadrécék láthatók itt.

Indulás: A tanösvény a mártélyi üdülőtelep parkolójából indul (Bodnár Bertalan Természetvédelmi-, és Oktatóközpont, Mártélyi üdülőterület, Darvassy I. u. 19.). Itt tudunk leparkolni, és az út melletti tanösvény táblákat követve sétálhatunk.
Autó nélkül nehez megközelíthető. A szúnyogok ellen érdemes védekezni, hiszen, mint bármely ártéren vannak bőven.

A túra legszebb része a középtájon lévő pár száz méteres vizi tanösvény, ahol korlátokkal ellátott fapallókon kirándulhatunk.

Kiránduló útvonal: A Mártélyi tanösvény 2, 6 km hosszú, 6 táblával jelzett állomással oda- vissza 2-2,5 óra, ahol bemutatják a holtágak életét, madárvilágát, és a tiszai folyószabályozást is.

A túra az ártéri erdőben halad, jobbra ki-ki nézhetünk a rejtett ösvényeken a Tiszára. Kb. 1,5 km után érjük el az igazi különleges részét, a pallósort, ami átvezet a lápos ártéren. Igazán szép a rálátás.
Ártéri tanösvény, Mártély Ártéri tanösvény, Mártély Ártéri tanösvény, Mártély