Majs látnivalói

Megbékélés szobor

Cím Majs Petőfi tér 45.908455 N, 18.601755 E
Útvonaltervezés
Kapcsolat Web: www.kozterkep.hu
Majs keleti felén, ott ahol a Kossuth Lajos utca, a Táncsics Mihály utca és a Petőfi Sándor utca találkozik a Petőfi térrel: van egy közpark. Ebben áll egy érdekes alakú műalkotás.

Fehérre meszelt kőből egy búzakévét alkottak. Alul a sima búzaszálak vannak, és felül az érett búzaszemek láthatók. Utóbbiak finom részletekkel kidolgozottak.

A búzakévét összekötötték egy széles szalaggal. Ezen a bronzsávon domborművek vannak körben. Ez a község történetének néhány eseményét mutatja.
Indul a régmúltból. Vitézek harcolnak kezükben kardokkal. Lovas és gyalogos csatajelenetek alakjait látjuk. (a mohácsi csatatér 2-3 kilométerre van innen).
Vannak a békés mindennapi életből vett jelenetek. Anya gyermekével. Egy férfi ássa a kertjét. Egy ló. Bácsi kaszával a vállán ballag. Néni egy korsó vizet visz. Fiatal fiú és lány fogja egymás kezét.

A világháború utáni német kitelepítés jeleneteit is látjuk. Egy anyóka batyuval a hátán, viszi magával kis unokáját, aki egy babát húz a földön. Mögöttük egy csomagokkal felmálházott ló bandukol. Utánuk egy idősebb férfi ballag, vándorbottal a kezében. Kutyája még ott jön mögötte.
Kirandulastervezo-Majs-Megbekeles-szobor.webp