Magyarszecsőd látnivalói

Magyarszecsődi kavicsbányató

Cím Magyarszecsőd külterület 47.027631 N, 16.634594 E
Kapcsolat Web: www.vasivizeken.hu
A több mint 50 éves tó a kavicsbánya múlt ellenére nagyon vadviz jellegű. Elsősorban a bányászatnak köszönheti ezt a tulajdonságát. A tó egyenletlen parttal és mederviszonyokkal rendelkezik. A félszigetekkel tagolt part, medencékkel, öblökkel, szorosokkal színesített medret alakított ki, melyben még szigeteket is találunk.

A víz mélysége 1-3 méter között változik, a fenék már-már hullámos. Az átlagos mélység 2 méter, igazságosan elosztva a vízterület egészére. A legmélyebb rész a déli part közepe tája előtt található agy sziget magasságában. Itt egy kb. hét méter mély gödörre lelhet az élelmes horgász, amely kedvelt harcsázó terület.

A déli oldalt részesítik előnyben a horgászok, mert ez az egyik legszélesebb terepet kínáló terület. A fenék sóderes, mely némi iszapot magára vett az évek során. keleti öböl keleti oldala felől nézve a szigetek előtt egy zátony húzódik a partszegéllyel szinte párhuzamosan. Ez tavasszal és nyáron gyakran horgászott hely, állítólag még a süllők is kiszaladnak oda esténként, de termetes amurt is lehet ott látni. Az izgalmas területek legizgalmasabbika, a szigetek adta lehetőségek tömkelege a csónakos horgászat tilalma miatt sajnos nem deríthető fel teljesen. A szárazföld felől persze körbehorgászható. Akadnak még más érdekes, izgalmas szinte karnyújtásnyira szűkülő tórészletek. A tavat rengeteg bokor, kis sziget és félsziget övezi emiatt rendkívül változatos.

A tó Körmend település felőli oldalán egy kíméleti terület lett kialakítva és kijelölve, mely területen horgászni egész évben szigorúan tilos! A horgászturisztikai fejlesztések keretében egy kisebb rendezvénytér épült, illetve hulladékgyűjtők és a pad-asztal garnitúrák, szalonnasütők, valamint tábori wc-k lettek kihelyezve, hogy a családdal, baráti társasággal érkezők is komfortosan tölthessék itt szabadidejüket. A horgászturizmus további növelése érdekében a rendszeresen érkező haltelepítések mellett 100 db extra méretű, 5-12 kg közötti ponty is került a Magyarszecsődi kavicsbánya tóba. Ezen nagytestű pontyok elsődlegesen a halfogás élményével tudnak szolgálni a gasztronómiai élmények helyett, mert őket fogás – esetleg fotózás – után kíméletesen vissza kell engedni.
Magyarszecsődi kavicsbányató, Magyarszecsőd Magyarszecsődi kavicsbányató, Magyarszecsőd