Magyargéc látnivalói

Kettős kereszt és kálvária

Cím Magyargéc Kerek-hegy 48.089923 N, 19.594791 E
Útvonaltervezés
Kapcsolat Nincs megadva elérhetőség
Magyargéc Község Önkormányzata 2014-ben önerőből állíttatta a Kerek hegy tetején a Kettős keresztet. 2014. augusztus 20-án, az államlapítás ünnepén került sor a kereszt ünnepélyes avatására.

A Magyargéci Kettős kereszt egy társadalmi összefogás eredménye, a jó szándék, a jó akarat, a tenni akarás gyümölcse. Magyargéc Község Önkormányzata állítatta önerőből 2014 augusztusában, azonban a helyiek segítsége, támogatása, közreműködése nélkül nem tündökölne a Kerek hegy tetején, nem védelmezne három települést. Három település is büszke lehet a keresztre, hiszen a fája Nógrádmegyerben nevelkedett, Kisgécben fűrészelték, és magyargéci dombon áll. Azért áll a Kerek hegyen, mert innen mindhárom település jól látható, mindhárom települést védi, óvja a kereszt.

2015-ben az önkormányzat kálváriát alakított ki a kereszthez vezető ösvény mellett. A 14 stáción nem a hagyományos mondatok olvashatóak, hanem azok egy-egy elgondolkodtató szóval ösztönzi töprengésre a látogatót. A stációk szintén fából készültek, egységet alkotva a Kettős kereszttel, a természetes környezetbe illően. Ezzel is a természetességet szimbolizálva.

A Magyargéci Kettős kereszt egyedülálló Nógrád megyében, nemcsak azért, mert kettős kereszt, hanem mert az összefogás gyümölcse és három település védelmezője.
Kirandulastervezo-Magyargec-Kettos-kereszt.webp