Lovasberény látnivalói

Csikváry Faluház

Cím Lovasberény Hunyadi u. 6. 47.313780 N, 18.549023 E
A Lovasberényi Faluvédő Polgári Kört, rövidített nevén a Falukör egyesületét 1993-ban helyi fiatalok alapították. Céljaik között szerepelt a néprajzi- és helytörténeti értékek megőrzése, megismertetése, a helyi hagyományok felkutatása, ápolása és azok megismertetése a faluközösséggel, különösen a fiatalokkal. Az egyesület Faluházat, vagyis tájházat 1995 óta tart fenn. A néprajzi ház először id. Südi Mihály jóvoltából a Vásár utca 66. sz. alatt működött.

Egyre bővülő hagyományőrző munkához Dr. Csikváry István lovasberényi születésű állatorvos 1998-ban megvásárolta a Hunyadi utca 6 sz. alatti házat. Az épületet helyi mesteremberek, a régiségeket helyi diákok, pedagógusok tették rendbe. Dr. Csikváry István 2008-ban 75. születésnapján a ház tulajdonjogát Lovasberény Község Önkormányzatának, használati jogát a Falukörnek ajándékozta. Az épület azóta viseli tiszteletére a Csikváry Faluház nevet. A 40 m hosszú parasztház otthont ad a Lovasberényi Néprajzi- és Helytörténeti Gyűjteménynek, hagyományőrző és közösségi rendezvényeknek, néptánccsoportnak, táboroknak.

A Csikváry Faluház lakrészében XIX. századi szobabelső, konyha és helytörténeti kiállítás látható. Verandáján és kocsiszínben főként mezőgazdasági eszközök tekinthetők meg.

Figyelemre érdemes a csákvári és felvidéki cserépedény-gyűjtemény, a különböző fonal és textilkészítő eszközök, kézimunkák, világító eszközök. Láthatóak faragással díszített bútorok, paraszti ruhák, használati eszközök. A régi iskolai tárgyak mellett különleges imakönyvek, helyi iratgyűjtemény is megtalálható. A helytörténeti helyiségben Lovasberény híres szülötteit és műveit ismerheti meg a látogató. Garantáltan mindenki talál itt különlegességet, érdekességet.

Diákok segítségével folyamatosan gyűjtjük a helyi szokásokat, a helytörténeti dokumentumokat, kutatjuk Lovasberény múltját. A múlt értékeit digitális formában is őrizzük: régi fotókat, régi tárgyak képeit, hanganyagokat, iratokat, más múzeumok vagy levéltárak lovasberényi vonatkozású anyagait, stb. Helyi népszokásokról készült a Múltunk kincsestára I. című kiadványunk.

A gazdag múltat előadásokon és kiállításokon ismertetjük meg.
Csikváry Faluház, Lovasberény