Lébény látnivalói

Evangélikus templom

Cím Lébény Damjanich utca 1. 47.736443 N, 17.386232 E
Kapcsolat Web: www.lebeny.hu
1795-ben, az evangélikus hívek adományaiból épült. A protestáns egyházakra akkor érvényes előírások szerint a templom közvetlenül az utcára nem nyílhatott, ezért az épület bejáratát egy zárt udvaron át lehet csak megközelíteni.

Barokk berendezését az 1782-ben megszűnt magyaróvári kapucinus kolostorból vásárolták. Ekkor került helyére a szószékkel egybeépített, ma is látható oltár és a karzat, amely eredetileg rövidebb volt a ma láthatónál. Felszentelésének századik évfordulóján a templomot felújították. Régi, hengersüveges tornyát lebontották, s az új toronyra barokk stílusú sisakot emeltek. A templombelső is megújult, új keresztelőkút és csillár készült, s az oltárra is új feszület került. Ekkor helyezték a bejárat fölé a márványlapot, melyen a Zsoltárok könyvéből vett idézet, s az újjáépítés dátuma olvasható.

1987-88 folyamán az épület új külső vakolást kapott, a toronysisakot lebontották és eredeti formájában újjáépítették. Újraaranyozták a keresztet és megújult a templom orgonája is.
Lebeny_Evangelikus_templom.webp