Kunszentmárton látnivalói

Református templom

Cím Kunszentmárton Kossuth Lajos út 27. 46.842713 N, 20.291116 E
Útvonaltervezés
Kapcsolat Nincs megadva elérhetőség
A kunszentmártoni református gyülekezet Benkő Viktor lelkipásztor vezetésével több, mint egy évtizedes előkészítő munka után 1936. május első hetében kezdte el építeni templomát a község által adományozott 473 négyszögöles régi Virágkert telkén.

A templom felszentelését Makláry Károly püspök végezte 1937. október 17-én egy istentisztelet keretében. Az épületet Antal G. Endre szentesi mérnök tervezte, majd Gyalai Simon kunszentmártoni kőműves és építési vállalkozóval karöltve, a csongrádi egyházmegye felügyelete alatt építették fel.

A templom modern stílusban épült, nem jellemzőek rá a hagyományos templomi formai jegyek. A templomtest 19 méter hosszú, 10 méter széles, a tornya 25 méter magas. A toronyrészt árkádsor köti a főépülethez. A torony, melynek belsejében két harang helyezkedik el, négyzetes hasáb alakú, tetején hengeres dísz és csillag található.

A templombejáratához rövid lépcsősor vezet. A belső tér egyszerű, a falak simák, fehérre meszeltek. A mennyezet a kiemelkedő fagerendák hatására kazettás jelleget ölt. Az oldalfalakon négy-négy nagyméretű ablak helyezkedik el, biztosítva a minél több természetes fényt. A bejárattal szemben, közvetlenül a fal mellet helyezkedik el a szószék, felette olvasható az egyetlen díszítés, egy felirat: „Az Isten szeretet.”

A szószék mellett áll a harmónium, előtte pedig az úrasztala, melyet Varjas Gyula építész készíttetett. A szokatlanul magas padokat Tiba József öcsödi asztalosmester alkotta. A templom befogadóképessége nem nagy, körülbelül 300 ember fér el benne.

Az épületet 1989-ben újították fel. Kisebb renoválások folyamatosan történnek a templomon, 2016-ban a lépcsősor elé kerítést emeltek.
Kunszentmarton-Reformatus-templom.webp