Kunszentmárton látnivalói

Helytörténeti Múzeum

Cím Kunszentmárton Kerületiház u. 8. 46.839931 N, 20.281392 E
Útvonaltervezés
Kapcsolat Nincs megadva elérhetőség
A kunszentmártoni Helytörténeti Múzeum az egykori kétszintes börtönépületben és a 19. század első évtizedeiben hozzá toldott Kerületiház utcára nyíló épületrészben valamint a 2014-ben átadott, pályázat útján épített Látványtár és Kiállítóteremben található.

Az 1780-1782 között épült Nagykun Kerületi Ház (ma Földhivatal) a törvénykezés és ítélet-végrehajtás feladatait látta el. Szükség volt egy börtönépületre is, ezért döntöttek a kétszintes épület megépítése mellett, melyek boltíves cellái ma múzeumi helyiségekként működnek. Mindkét szinten gangokról, folyosókról nyílnak az egykori tömlöc helyiségek. Az alsó gang Körös felőli végén korábban ajtó volt, de befalazták és ablakot tettek a helyére. Az épület fűtését falba épített nyolc fűtőnyílással oldották meg, szalmával vagy fával tüzeltek. Az alsó szinten nyolc egyszemélyes cella, az emeleten négy darab négy- illetve hatszemélyes cella található. Kápolnát is alakítottak ki, boltíves mennyezete a felső szint tetejéig emelkedik. Az épület fazsindelyes teteje az 1826. június 24-i „szörnyű szélvész” után megújult, cseréppel fedték le az építményt. A börtön 1853-ig működött.

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc után közigazgatási reformra került sor, melynek folyamán a Nagykun Kerület börtöne Karcagra került. A Kerületi Házat és a hozzá tartozó börtönépületet a kunszentmártoni tanács 1874-ben megvásárolta. Felújítások 1884-ben és a századfordulón zajlottak. Az 1900-as évek elejétől a járásbíróság fogházaként működött, majd 1959-ben végleg bezárták.

Az 1970-es évek elejéig a rendőrkapitány szolgálati lakásaként funkcionált, közben idekerült a gyarapodó helytörténeti gyűjtemény anyaga. 1985-től Helytörténeti Múzeumként működik az épület.
Kunszentmarton-Helytorteneti-Muzeum.webp