Kunmadaras látnivalói

Református templom

Cím
Kunmadaras
Kálvin u. 4.
47.429743 N, 20.796025 E
Útvonaltervezés
Kapcsolat
Nincs megadva
A településre a mai napig hatnak a nagykunsági mezővárosi sajátosságok. A református vallás mindig is meghatározó volt itt, ezt jelzi a nagyméretű, erődszerű református templom (Kálvin út 4.). A jelenleg is látható templom a XVIII. században épült. A hozzáépített hatalmas méretű torony visel leginkább barokk stílusjegyeket, mivel a templomot az 1860-as években átalakították. Itt őrzik azt a széket, melyben Kossuth Lajos foglalt helyet, amikor Kunmadarason tartózkodott.

A kereszthajós templom kelet-nyugati fekvésű, tengelyének nyugati homlokzata előtt áll a 33 m magas tornya. A torony és a hajó földszintjén félköríves ablakai, a hajó emeleti részének félköríves ikerablakai vannak. A késő barokk stílusjegyeket hordozó torony mellett a hajó neoromán és klasszicista elemeket tartalmaz. Négy bejárata van. A belső térben mind a négy égtáj fele karzatok találhatok, az ülőhelyek száma 2000.

A debreceni Nagytemplomban lévő mintájára készült a szószék, a Mózes-szék, valamint az Úr asztala. Az orgonáját 1883-ban építették. A templom részleteiben neoklasszicista. Három harangja van, 1463 kg, 608 kg, és 180 kg. A templomban Kossuth Lajos is járt, székét ma is őrzik.
Kunmadaras_Reformatus_templom.jpg