Kunmadaras látnivalói

Kossuth-tájház

Cím
Kunmadaras
Bibó István út 1.
47.430858 N, 20.808901 E
Útvonaltervezés
Kapcsolat
Telefon: 59/327-401
A Község keleti szélén, a Bibó István út 1. szám alatt műemlék jellegű népi lakóház áll, melyet a VXIII. Század végén építettek. Az itt található anyag nagyközségünk múltját fényképeken, tárgyi emlékeken keresztül mutatja be, s betekintést ad a település régi életébe is. A Hortobágy nyugati szélén lévő lakóház - az egykori „kunkapitányi ház” - a Szolnok-Kunhegyes-Madaras-Debrecen közötti ősi kereskedelmei út menten fekszik. A történeti kutatások szerint - megerősítve a helyi hagyományt - Kossuth Lajos 1849. július végén itt szállt meg, amikor Görgey Artúrral tervezett Tiszántúli találkozójára sietett. A lakóház ma Kossuth-tájház.

Az itt található anyag nagyközségünk múltját fényképeken, tárgyi emlékeken keresztül mutatja be, s betekintést ad településünk régi életébe is.
A történelem tantárgy tanítása nagy mértékű változáson megy át napjainkban. Ma minden magára valamit is adó közösség hangsúlyt fektet arra, hogy az ifjabb generáció megismerje a valós múltat. Erre megfelelő helyszín a Kossuth-ház, illetve az itt található gyűjtemény.

Feladatai közé tartozik a közösségi emlékezet gazdagításához, a kulturális élet eseményeiről készült dokumentumok gyűjtése, őrzése, közismertté tétele.
A műemlék jellegű népi lakóház, a XVIII. sz. végén Hortobágy nyugati szélén lévő lakóház – az egykori kunkapitányi ház a Szolnok – Kunhegyes – Madaras – Debrecen közötti őszi kereskedelmi út mentén épült. A történeti kutatások szerint – megerősítve a helyi hagyomány Kossuth Lajos 1849. július végén itt szállt meg, amikor Görgey Artúrral tervezett tiszántúli találkozóra sietett.
Az impozáns háznak az utcára néző végén három nagy ablaka van, az udvaron lévő boltíves verandája pedig kiemeli a községszéli szerényebb lakóházak közül. A lakás beosztása a parasztpolgár és kisnemes igényét egyszerre mutatja.
A nagykunság népe – közöttük kunmadaras lakói – bíztak a szabadságharc győzelmében. Ennek bizonysága, hogy Kunmadaras, Karcag, Kisújszállás, Túrkeve, Kunhegyes 24 óra leforgása alatt háromezer fogatot állított elő, amivel a kormány költözködését segítették. A magyar korona is ezen az úton haladt, eszerint Bónis Sámuel élete kockáztatásával rejtegette, őrizte nemzeti ereklyénket Kunmadarason egy éjszaka.
A Kunmadaras története c. munkában a következőket olvashatjuk:

„A cári csapatok előre nyomultak, s július 26-án Füredet fenyegették. Innen írta Korponay ezredes utolsó segélykérő levelet a Nagykunságra. Népfelkelést rendelt el, s a nagykunságiak gyülekező helyéül Kunmadarast jelölte. Kossuth Lajos ez időben Görgeyvel akart találkozni Karcagon, vagy Debrecenben. Útja során azonban csak Madarasig tudott eljutni. Ekkor hallotta a hírt a cári csapatok előretöréséről. Eszerint Kossuth Lajos a Tóparton, a mai Nagy Gergely féle házban szállt meg, ahol az egyik asztallap aljára írta a nevét. Ezt az asztalt sokáig emlékként őrizte a család. Erre az asztalra, Kossuth Lajos itteni tartózkodását bizonyító írásra több szemtanú is emlékezett…”

Az 1980-as évek közepén – az akkori nagyközségi vezetés, szépen felújította e fontos történeti épületet, azzal a komoly elgondolással, hogy benne az 1848-48-es szabadságharc történeti és irodalmi emlékeit magában foglaló gyűjteménynek készítsen helyet. 1990-ben a képviselő-testület határozatilag kimondta: hogy a Kossuth Ház szabadságharckori néprajzi és irodalmi emlékek gyűjteményének helyéül használható fel.
Kunmadaras_Kossuth_tajhaz.jpg