Kondoros látnivalói

Batthyány-Geist kastély

Cím Kondoros külterület 46.719614 N, 20.789154 E
Kapcsolat Web: www.amultemlekei.hu
A vadászkastélyt Batthyány László rendelte meg Pollack Ágostontól 1844-ben. Feltehetően 1848-ban ültette el a Batthyány-fát Batthyány Lajos miniszterelnök. 1851-ben itt alakult meg az ország első vadásztársasága, ekkor bocsátotta Batthyány a társaság rendelkezésére a kétszintes kastélyt.

1858-tól a Geist család bérelte a területet. Ezidőtájt épült fel a kápolna Ybl tervei szerint, valamint ekkor vette fel Geist III. Gáspár gazdatiszti pozícióba Petőfi Istvánt. A csákói birtok 1871-ben forrt össze végleg Geisték nevével. Geist Gáspár előbb megvette a Batthyány családtól Nagycsákót (Kondoros), majd Kiscsákóból is felvásárolt egy nagyobb területet (itt épült fel a Geist-kastély). Apja halála után Geist Gyula kapta örökségül Nagycsákót.

A második világháború alatt Geisték távoztak a birtokról, a kastély üresen maradt. Az államosítás után iskola és termelőszövetkezeti központ működött az épületben.

A rendszerváltás után az új tulajdonos nem foglalkozott vele, a műemléképület állapota jelentősen leromlott. 1993-ban vásárolta fel a néhai vadászakstélyt a Kondorosi önkormányzat, 2003-ban pedig a kertet is.

2015-ben rekonstruálták az egykori díszkertet, illetve rendbe hozták a kastélyparkot, új tetőt kapott a központi épület is. Bejelentés is volt, hogy teljesen felújítják a kastélyt, ám sajnos azóta sem történt semmi előrehaladás.

Batthyány-Geist kastély leírása
A kastély klasszicista stílusban épült Pollack Ágoston tervei alapján. Geist Gáspár építtette át Ybl Miklóssal romantikus stílusúvá 1864 1865 között.

H alakú épület, egyik szárnya emeletes öntöttvasoszlopos loggiával, a másik szárny oromzata svájci faoszlopos. Több gazdasági épület megmaradt, díszítésük elmarad a kastélyétól, homlokzataik színe megegyezik.

A kastélytól nyugatra álló, különálló kápolna 1864-ben épült fel Ybl Miklós tervei szerint neoreneszánsz stílusban. Bejáratánál két oszlopon timpanon nyugszik. A négyzet alaprajzú épület alatt családi kripta található. Tetejét kupola fedi, tetőzetének sarkain kődíszek láthatóak. A kupola tetején vaskereszt nyugszik.
Batthyány-Geist kastély, Kondoros Batthyány-Geist kastély, Kondoros Batthyány-Geist kastély, Kondoros