Kondoros látnivalói

Evangélikus templom

Cím Kondoros Hősök útja 24. 46.759886 N, 20.793639 E
Kapcsolat Web: www.reformacio.mnl.gov.hu
Kondoros lakossága ugyan nagyobb részben evangélikus, de a nagybirtokosok mind római katolikus vallásúak voltak. Az evangélikus egyházhívők szempontjából az 1887-es év lett történetileg nevezetes, ugyanis ebben az évben volt az egyházszervezés, a lelkészválasztás, és a megválasztott lelkésznek, a hivatalba iktatása.

Az első templom 1887-ben épült, torony nélküli imaház volt, 600 hívő befogadására volt alkalmas, később karzattal is rendelkezett (1891). November 6-án szentelte fel Áchim Ádám főesperes szarvasi lelkész, aki 1899. október 23-án hunyt el, és aki végrendeletében összes vagyonát az evangélikus egyházra hagyta. Egyik rendelkezése az volt, hogy építeni kell egy 6 szobás paplakot, valamint gyűjteni kell a pénzt egy tornyos templom megépítéséhez. A paplak építését hamarosan el is kezdték, s 1900-ban el is készült. Az egyház, hogy a templomot mielőbb felépítse, 100.000 koronás évjáradékos kölcsönt vett fel. Az imaház melletti telken, országos pályázat útján készített terv alapján emelték. Az építkezéshez egymillió téglát égettek ki, és ezt a mennyiséget a falak mind el is nyelték.

Az 1920-as évek végén 20 hold föld árából készült el a márvány padlózat.

1928 késő őszén felújították. A munkát Krizsán János gyulai kőműves kapta. A torony új fedést kapott, cserép helyett eternittel borították be. Ugyanekkor belül is szépen kitatarozták, majd másodszor is felszentelték.

1975 nyarán egy óriási vihar ledöntötte a torony sisakját. Az újjáépítéssel egyidejűleg más felújításokat is elvégeztek.

A templom főhomlokzatán keskeny torony uralkodik, melyen színes, ólomüveg rózsaablak látható. Erkélyéről körbejárva a háború előtt a harangozó minden negyedórában dudaszóval jelezte az időt, miközben szétnézett a határban, nincs-e tűz valahol. A torony 50 méter magas.

Háromhajós, az oldalhajókban a karzatok kaptak helyet, a főhajót az oltár zárja le. A szószék és az oltár - mely csúcsíves keretezésű és fiatornyocskák díszítik, Urr György kassai szobrász munkája. Az oltárba helyezett az utolsó vacsorát ábrázoló fafaragást Urr György egyik sziléziai munkása készítette. Egyetlen fából faragta, egyedüli példány a világon.

Az orgonát Angster pécsi orgonagyáros korszerűsítette. Mai formáját 1977-ben Trajtler Gábor orgonaművész tervei alapján nyerte el. Homlokzata gótikus, arany díszítéssel.

A templom építésének 100. évfordulójára domborműves emléktáblát helyeztek el az előtérben, mely Várhelyi György alkotása. Anyaga bronz és gránit.
Evangélikus templom, Kondoros Evangélikus templom, Kondoros